ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Det här är bara för mycket

Göran Greider · 23 Sep 2013
Uppdaterad 23 Sep 2013
Det här är bara för mycket

Det här är bara för mycket


klar

Artikellänk är kopierad

GÖRAN GREIDER. Klockan sju på måndagsmorgonen tittade tvååringen Sara och treåringen Miranda mot mig från Dagens Nyheters förstasida. De såg glada ut. Jag trodde först att fotona hörde ihop med någon oskyldig artikel om barn i största allmänhet och kopplade inte riktigt ihop dem med rubriken ovanför: ”Polisen registrerar ­tusentals romer”. Efter en sekund insåg min hjärna att så var fallet: Det här pågår i Sverige. Polisen registrerar ­romer. Den har över fyratusen personer i ett register som kallas ”Kringresande”. Polisen är således intresserad av att ha uppsikt över tvååringar och vill veta vad en tvååring har för mamma och pappa.

Det var chockerande men på något sätt ändå inte överraskande när nyheten kom om att fyratusen romer registreras av polisen. I tusen år har det funnits romer i Europa och denna minoritet har ständigt varit jagad och över­vakad. Det finns många nu levande svenskar som inte för så länge sen uppfostrades med hotfulla berättelser om att zigenare, som det då hette, rövade bort svenska barn. Över hela Europa har romer i sekler fått bära den tunga bördan av att vara de andra, de som inte är som vi, de som vi måste se upp med därför att de försvårar bygget av homogena nationalstater. I Hitlers förintelseläger mördades hundratusentals romer, ett faktum som aldrig riktigt – i alla fall inte utanför Tyskland – införlivats med den allmänna avskyn för nazismens terror och rasbiologi.

Chockerad men inte förvånad – ja, för det här passar tyvärr in i bilden av ett tilltagande främlingsfientligt och mycket konservativt mönster i Europa. Det var inte så länge sen den franske presidenten Sarkozy ville ta till hårdhandskarna mot romer och Berlusconi talade, när han satt vid makten, om romer som ondskefulla. I Östeuropa och på Balkan förföljs ofta denna minoritet.

Den konservativa våg som rullat över Europa i spåren av massarbetslösheten har drivit fram ett synda­bockstänkande som vi känner igen från ­historien. I Grekland sitter ett slags nazistparti i parlamentet. I Norge fick Fremskrittspartiet 16 procent av rösterna och kan snart bilda regeringsunderlag. I Sverige har Sverigedemokraterna parkerat sig på höga opinions­nivåer. Vad är det vi ser? Vi ser att trettio år av obegränsad marknadsliberal politik har fött reaktionära monster.

Svensk polis upprättar register över romer. Det är bara för mycket. Min känsla inför denna nyhet är ungefär densamma som när Sverigedemokraterna äntrade riksdagen: En våg av främlingsfientlighet slår emot oss och man vet inte riktigt vart man ska ta vägen. Sara och Miranda är däre­mot säkert glada över att se sina ansikten i tidningen. De vet nog ännu ingenting om tusen år av förtryck. 

+ Tyska valet.  Merkel vann. Men det tål att tänka på tre rödgröna partierna i Tyskland faktiskt har en majoritet av rösterna. Jag tröstar mig med det.

– Säsongen. De höga solrosorna orkar inte längre följa solens gång på himlen. Det är höst.

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro