ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Det här är ingen flyktingkris – det är det nya normalläget

Nina Åkestam · 30 Okt 2015
Uppdaterad 30 Okt 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Saker alla vet vid det här laget: Vi ser just nu de största flyktingströmmarna sedan andra världskriget. Barn dör i Medelhavet på jakt efter ett drägligt liv i Europa. Sverige är målet för en del av de människorna. Vi tar emot en stor andel flyktingar per capita jämfört med andra EU-länder, vilket de flesta svenskar tycker är helt rätt. Samtidigt brinner flyktingförläggningar. Samtidigt hotas och mördas människor med mörk hud. Samtidigt växer SD.

► LÄS MER: Nina Åkestam: "Nej, jag kan inte hämta kaffe till dig, jag ska just föreläsa för 500 personer"

Ibland kan man undra om det finns ett enda ord som inte är sagt om det här. Kan man som supporter av öppna gränser och mänskliga rättigheter göra någonting utom att bita ihop och jobba på? Jag tror det. För när röken lägger sig över de politiska skyttegravarna framträder ett nytt landskap. Det blir tydligt att vår generations konflikt inte står mellan höger och vänster. Den står mellan öppet och stängt. SD har faktiskt rätt: det är de mot resten. I hela Europa står de bruna mot regnbågen (även om vissa mörkblå nyanser verkar vilja byta färgburk).

Det intressanta med det här landskapet är att ingenting tyder på att det kommer att förändras. Det vi går igenom nu är inte en temporär kris, det är ett nytt normalläge. Det finns ingen lösning i sikt för kriget i Syrien och de humanitära katastroferna i exempelvis i Afghanistan, Irak och Somalia. Lägg till det klimatkrisen som de närmsta åren kommer att göra stora, tätbefolkade områden obeboeliga. Dessutom visar forskning att när länder får det bättre ekonomiskt ökar migrationen. Hur man än vrider och vänder på det blir resultatet det samma: folk kommer att röra på sig. Och Sverige som är ett fritt, rikt och fredligt land som just nu i alla fall kommer lindrigt undan klimatförändringarna, är självklart en plats som folk då reser till, snarare än från.

Vårt val handlar alltså inte om huruvida människor ska komma hit eller inte. Det kommer att ske, vad vi än tycker om den saken. Vi vet också att gränskontroller och taggtråd aldrig i historien har hindrat människor på jakt efter ett bättre liv. Titta på forna Sovjet eller på Nordkorea. Det är helt orealistiskt att tro att vi med svenskt pass i dag kommer att kunna välja hur många och vilka som ska få bo här med oss. 

► LÄS MER: Nina Åkestam: "Moralmännen rynkar på näsan åt städhjälp – och låter kvinnorna städa"

Vårt val handlar istället om vad vi vill göra när vi nu står inför den här nya situationen. Ska vi göra vårt bästa för att integrera oss och skapa ett nytt, fungerande samhälle? Ta tillvara på nya kunskaper? Skörda de ekonomiska och mänskliga fördelar som kommer med fria flöden av idéer och handel? Eller ska vi trots allt försöka stoppa upp, bromsa och stänga ute?

Jag vet vad jag tycker. Och jag krokar gärna arm med vem som helst som håller med. Oavsett om vi har samma åsikt om a-kassa, skolpolitik och rot-avdrag.

+ Jakop Dalunde. Riksdagsledamot för MP som är fantastiskt bra på att förklara de små och stora sambanden mellan migration, klimat och fred. 

- Moderaterna. Går från oklarhet till oklarhet just nu, inte minst när det gäller de här frågorna.

klar

Artikellänk är kopierad

Nina Åkestam
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro