ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Det här behöver vi göra för att stoppa hungerkatastrofen

Marianne Eriksson · 29 Maj 2017
Uppdaterad 29 Maj 2017
Små barn är extra känsliga för undernäring eftersom de befinner sig i en period av snabb tillväxt, skriver Plan International.

Små barn är extra känsliga för undernäring eftersom de befinner sig i en period av snabb tillväxt, skriver Plan International. Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT


Just nu står världen inför den största hungerkatastrofen på över 70 år och runt 20 miljoner barn och vuxna i Sydsudan, Somalia, Etiopien, Kenya och Nigeria saknar mat för dagen. Att Sverige satsar ytterligare 100 miljoner på humanitärt bistånd är välkommet. Men det krävs även långsiktiga strategier - annars riskerar en hel generation barn sin framtid, skriver Plan International Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Pojken är två år gammal och illa däran när han kommer till ett av Plan Internationals program för undernärda barn i Sydsudan. Hans små kinder är uppsvällda, ögonen insjunkna och huden alldeles matt. Pojkens mamma berättar att familjen har tvingats fly och levt på ytterst lite mat de senaste månaderna. Den senaste veckan har de inte ätit något annat än löv från träden. Pojken behöver nu akut näringslösning för att orka återhämta sig.

Små barn är extra känsliga för undernäring eftersom de befinner sig i en period av snabb tillväxt. Många undernärda barn kommer att dö om de inte får akut hjälp. Men även de som överlever riskerar att få obotliga skador på hjärnan, vilket leder till inlärningssvårigheter. Förutom näring och trygghet är utbildning avgörande för barns och ungas utveckling. I Kenya rapporterar lärare just nu att elever somnar i bänkarna för att de är så utmattade av hunger. Vi vet att barn som missar hela årskurser, eller inte går i skolan alls, får svårt att komma ikapp senare i livet.

Svält orsakar inte bara ett enormt lidande för individen utan påverkar hela samhället negativt. Länder riskerar att fastna i fattigdom och konflikter, vilket leder till nya hungerkatastrofer. Klimatförändringar spär ytterligare på den onda spiralen, som bara kan brytas om vi agerar snabbt och beslutsamt. Barn som växer upp i konfliktmiljöer och hunger behöver framtidshopp, annars kommer det påverka vår globala säkerhet och utveckling under lång tid.

Den svenska regeringens beslut att bidra med ytterligare 100 miljoner kronor till humanitära insatser är en välkommen ljuspunkt i ett för övrigt negativt givarklimat. FN har bara fått in en fjärdedel av det som krävs för att vända utvecklingen och även de privata givarna sviker.Världen måste agera NU.För att stoppa hungerkatastrofen i Afrika behövs:– Att biståndsgivare och vi organisationer överbryggar klyftan mellan akut nödhjälp och långsiktigt utvecklingsarbete så att barn som växer upp i katastrofer och konflikter får tillgång till trygghet och utbildning.

– Att Sverige använder sin plats i FN:s säkerhetsråd för att stärka det fredsbyggande arbetet för att lösa de konflikter som ligger till grund för svältkatastrofen.

Med politisk vilja och samarbete går det att vända den negativa utvecklingen. Det finns inget alternativ – vi måste skapa framtidshopp och utveckling för världens unga.

Mariann Eriksson, generalsekreterare för Plan International Sverige

klar

Artikellänk är kopierad

Marianne Eriksson
Marianne Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro