ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Det kan vi lära av Steve Jobs

Hillevi Wahl · 11 Okt 2011
Uppdaterad 11 Okt 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det tog mig nästan fyrtio år att våga berätta för folk att jag hade haft kraftiga ätstörningar som ung. Och då gjorde jag det genom att skriva en bok, Hungerflickan. Det var mycket jag insåg om mig själv och missbruk när jag skrev boken, inte bara om matmissbruk, utan om alkoholismens kopplingar till ätstörningar i familjen, om hur vissa människor föds med en annan känslighet än andra, en skörhet men också en bra analytisk förmåga att ta in hela sammanhang. Det är ingen slump att så många av dessa blir exempelvis journalister, skådespelare, författare eller psykologer. En ny undersökning, som Handisam och kampanjen Hjärnkoll har tagit fram, visar att 69 procent av människor med psykisk ohälsa hemlighåller sina erfarenheter för omgivningen. De som berättar känner sig diskriminerade av arbetsgivare, familj och till och med sig själva. ”Jag är en dålig och misslyckad människa”, säger man till sig själv. ”Det är ingen idé att jag söker det där jobbet.” ”Vad har vi gjort för fel?”, kommer föräldrar fram och säger till mig, när de upptäckt att deras barn har ätstörningar.Men jag menar att vi måste sluta ladda psykisk ohälsa med så mycken skam och elände. Och koncentrera oss på det som är rätt och bra och friskt. Som Steve Jobs – i salig åminnelse – svarade på frågan hur man skulle driva ett företag: Focus on the good stuff. Fokusera på det som är bra, det som funkar. Med den attityden måste vi också tala med varandra om psykisk ohälsa, vad det är – vanliga grejer som missbruk, ångest, depressioner, sömnproblem, självskadebeteende, ätstörningar – och göra det med en nyfiken journalists ögon: Vad spännande, berätta mer, vad kan man göra, var finns det hjälp, vilka erfarenheter har du tagit med dig?Först då kan vi dra nytta av varandras erfarenheter och fatta att det här är bra grejer. Riktigt bra grejer – och vara stolta över oss själva och varandra som hela människor. Tidningen Modern Psykologi är en fantastisk ingångskälla till populär-vetenskap kring hjärnan och vårt beteende. Köp, läs och häpna! Svenska Akademien har valt in ännu en man som ny ledamot efter Birgitta Trotzig.+

klar

Artikellänk är kopierad

Hillevi Wahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro