ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Det kostar att driva marknader

Göran Greider · 29 Okt 2012
Uppdaterad 29 Okt 2012

klar

Artikellänk är kopierad

Det händer att man får sina argument från himlen eller i vart fall gratis från sina meningsmotståndare. I helgen gick svenskt Näringsliv ut med hätsk kritik av de förslag för att hantera vinster i välfärden som s-ledningen kom med i fredags. Svenskt Näringsliv månar förstås om alla slags företagare och man kan inte begära att de ska förstå att de numera uppfostrar en generation av lata entreprenörer - sådana som utvinner guld ur skattebasen istället för att komma med något nytt och intressant. Det är de så kallade trygghetskapitalisterna.

Men den här gången blev jag faktiskt litet glad över kritiken från näringslivet. De menade så här: De regler som (s) nu vill kringgärda välfärdsföretagandet med kommer att göra det ofantligt dyrt att driva dessa företag eftersom en stor kontrollapparat krävs. Exakt den kritiken riktade jag i fredags mot Löfvens kompromissförslag: att det blir dyrt och kostnadskrävande för kommuner och landsting och även för privata ”kunder” att kontrollera kvalitet och bokföring. För att socialdemokraternas kompromiss ska fungera krävs det massor av ny byråkrati och en massa tid för en förälder som letar en bra skola på marknaden. Den enda rimliga slutsatsen borde vara: välfärdsföretagen är inte värda detta.

Det vi ofta inte tänker på är att det inte är gratis att driva en marknad. Företagen måste lägga ned resurser på marknadsföring och kommuner tvingas slänga skattepengar i den sjö som heter kontroll av kvalité och vinstuttag. På rent samhällsekonomiska grunder är det högst tvivelaktigt om kostnaderna för att hålla denna välfärdsmarknad igång lönar sig. Till det kommer de sociala kostnader som stavas segregation. Det fria skolvalet i kombination med friskolor och kommunalisering separerar högpresterande från lågpresterande och skolresultaten lär inte förbättras av det. Tvärtom. I Norge har politikerna nästan helt lyckats hålla de privata företagarna utanför skolsektorn och eleverna tycks där göra bättre ifrån sig.

Det allra mest sorgliga med socialdemokraternas kompromiss är ändå att denna rörelse nu gett upp en av sina mest framgångsrika idéer: att offentlig driven verksamhet har ett egenvärde. Aldrig hör man en ledande socialdemokrat säga det längre, att det är en oerhörd poäng att en lärare när hen sätter betyg inte ägnar en tanke på hur det påverkar skolans rykte på marknaden. Eller att läkaren enbart utgår från medicinska grunder när patientens vårdbehov bedöms. Den grundinsikten innebar en välfärdsrevolution och ett stort lyft för samhällena under andra halvan av förra seklet.

Men nu är det vinster som ska leda oss till framtiden, kosta vad det kosta vill. Jag tror inte på det.

Miss Li tolkade Pugh Rogerfeldts ”Här kommer natten” i TV 4:s ”Så mycket bättre”. Så bra att jag slutade andas.

 Madeleines trolovade anses komma från Folket. Vilket missbruk av det ordet!

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro