ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Det måste bli enklare för de som hyr i andrahand att ta över kontraktet

Christian Postolovski · 25 Feb 2017
Uppdaterad 25 Feb 2017
För den som inte har något annat val är andrahandsmarknaden ett sista halmstrå i jakten efter ett boende, skriver Christian Postolovski.

För den som inte har något annat val är andrahandsmarknaden ett sista halmstrå i jakten efter ett boende, skriver Christian Postolovski. Foto: TT/privat


Det måste bli lättare för andrahandshyresgästen att träda in i förstahandshyresgästens ställe om dennes hyresavtal sägs upp, skriver Christian Postolovski.

klar

Artikellänk är kopierad

i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna 

Hyresrätten håller på att förlora mark i Sverige. Den fria bostadsrättsmarknaden lockar fastighetsägarna att ombilda sina hyresrätter till bostadsrätter. En marknad som tidigare dominerades av hyresrätter har nu börjat gå över till att domineras av bostadsrätter. Enligt siffror framtagna av Statistiska centralbyrån på uppdrag av Fastighetsägarna ökade antalet bostadsrätter med 53 procent mellan 1990 och 2014. Under samma tidsperiod ökade antalet hyresrätter med endast 8 procent.

Hyresrätten är viktig för den som inte kan eller vill binda sitt kapital i ett boende samtidigt som hyresrätten är av stor samhällsekonomisk betydelse. Med fler hyresrätter ökar möjligheten för människor att förflytta sig. Det blir då lättare att söka jobb eller utbildning i en annan stad och för företag etablerade i Sverige blir det lättare att anställa. Bostadskrisens största förlorare är studenter, låginkomsttagare och ungdomar. En utsatt grupp med få eller inga möjligheter till fri förflyttning när ett erbjudande om jobb eller en utbildningsplats erbjuds.

För denna utsatta grupp väntar en vilda västern till andrahandsmarknad. Andrahandshyresgästen får enligt hyreslagen besittningsskydd först när hyresförhållandet har varat längre än två år i följd. Det svaga besittningsskydd som gäller för andrahandshyresgästen fram till dessa två år sätter andrahandshyresgästen i ett beroendeförhållande till förstahandshyresgästen. Om försthandshyresgästen ska flytta tillbaka till lägenheten eller om hyreskontraktet blir uppsagt, får andrahandshyresgästen i regel inte bo kvar i hyresrätten.

För den som inte har något annat val är andrahandsmarknaden ett sista halmstrå i jakten efter ett boende. Andrahandsuthyrare ser möjligheten att göra en god affär på andras utsatthet samt svaga rättsliga ställning. Priserna på andrahandsmarknaden drivs upp och uppmuntrar till otillåtna andrahandsuthyrningar. Den minimala risken för andrahandsuthyraren att bli upptäckt och den ekonomiska vinst som kan göras leder till att en otillåten andrahandsuthyrningen ses som en risk värd att ta.

Våra politiker bär ett stort gemensamt ansvar för den utsatthet som uppstått på bostadsmarknaden, men de bär ett ännu större ansvar för att lösa problemet. Andrahandshyresgästens rättsliga ställning måste stärkas. En förutsättning för en godkänd andrahandsupplåtelse ska vara att hyresvärden har kontrollerat att ingen överhyra tas ut. Om förstahandshyresgästen inte får hyresvärdens medgivande till en andrahandsupplåtelse och frågan tas till hyresnämnden ska nämnden som ett krav för tillstånd begära att hyran som kommer tas ut är skälig.

Det måste bli lättare för andrahandshyresgästen att träda in i förstahandshyresgästens ställe om dennes hyresavtal sägs upp. En skötsam andrahandshyresgäst ska inte bli lidande när förstahandshyresgästen brister i sina förpliktelser gentemot hyresvärden. Med dessa reformer tar vi ett steg i rätt riktning i kampen om en ökad rättslig jämlikheten på hyresmarknaden.

pil
Fakta om debattören:

Ålder: 22 år.

Från: Umeå.

Gör: Studerar på juristprogrammet i Umeå.

Bakgrund: Vinnare av juridik sm 2015 och har ett väldigt stort intresse för hyres- och bostadsrättsliga frågor.

klar

Artikellänk är kopierad

Christian Postolovski
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro