ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Det pågår en Paris Hilton-valrörelse

Johan Norberg · 10 Sep 2014
Uppdaterad 17 Sep 2014

klar

Artikellänk är kopierad

JOHAN NORBERG: I en valrörelse är det många siffror som snurrar runt. Tre miljarder till a-kassan, sex miljarder till 90-dagarsgaranti, sju miljarder till skolan. Pengar folket förväntas punga ut med. Men ingen har, så vitt jag vet, nämnt siffran 65 miljarder. Det är så mycket mer hela det svenska samhället har i slutet av året bara för att ekonomin växer, för att företag och arbetare skapar större värde i år än förra året. Och ingen har nämnt 130 miljarder – som vi skulle ha fått om vi haft dubbelt så hög tillväxt.

I SVT:s ekonomidebatt fick partiernas ekonomiska talespersoner till och med en varsin hundralapp med frågan om vad de ville ge den till för ändamål. Det är en fråga som utgår från en statisk ekonomi, där vi bara delar ut det vi har. En intressantare fråga hade varit hur politikerna tänkte göra för att vi ska ha fler hundralappar i morgon än i dag. Riktigt välstånd kommer nämligen inte från SVT-redaktioner, utan från arbete och investeringar.

Om vi har två procents tillväxt per år fördubblas vårt välstånd och våra inkomster på ungefär 35 år. Om vi kunde höja det till tre procent fördubblar vi dem på bara 23 år. Det är hur vi lyckas med detta som gör hela skillnaden för hur mycket vi kan satsa på fritid, semester, teknik, forskning, utbildning, vård och omsorg – inte om vi får en hundralapp mer i dag.

Sverige är rikt för att vi historiskt har förnyat produktionen och dragit in pengar på exportmarknader. Men det är allt fler, på allt fler ställen, som tar upp konkurrensen med oss nu. Bil- och läkemedelsbolag har hamnat i utländsk ägo. Många av de företag som skapar flest jobb och exportintäkter kan komma att konkurreras ut under nästa mandatperiod. Vad ska ta deras ställe? Hur ska vi få fram nya företag, som skapar framtida intäkter? Hur måste vi ställa om skatter och arbetsmarknaden för att det ska bli möjligt? När regeringen sänker restaurangmomsen skapar det jobb i den branschen, men jag är beredd att satsa en falafel på att nästa generations Volvo eller Ericsson inte blir en restaurangkedja. Och vänstern vill stoppa de vård- och utbildningsföretag som skulle kunna bli nästa generations exportföretag. Miljöpartiet vill till och med minska tillväxten, även om alla partiets utgiftsförslag bygger på fortsatt tillväxt.

En vän till mig kallade det en Paris Hilton-valrörelse. Den har handlat om vad vi ska lägga pengar på – aldrig om hur vi ska få mer i framtiden. Näringsminister Annie Lööf har fått fler journalistfrågor om månggifte än om företagsklimatet. Liksom societetslejonet Hilton lever på ärvda pengar lever Sverige på välstånd som kommer av tidigare reformer och tidigare arbete. Ärvda slantar är sköna slantar. Enda nackdelen är att de förr eller senare tar slut.

+ Stefan Löfven Många hånar honom för att han inte har koll på alla förslag och siffror, men är det inte lite, lite befriande i en värld av proffspolitiker som sedan barnsben drillats att svara rätt?

- Skräcken för mobiler och läsplattor i klassrummen Börjar det inte snart kännas som när de reaktionära en gång i tiden var emot papper och penna i skolan för att det gjorde eleverna sämre på att memorera?

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro