ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Det röda och det gröna hör ihop

Göran Greider · 2 Nov 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

När miljöpartiets språkrör och vänsterpartiets ledare dyker upp på en socialdemokratisk kongress – ja, då skrivs historia.

Jag är inte så förtjust i Mona Sahlins hållning, hon drar för mycket mot mitten, men att hon efter mycket om och men fått ihop detta rödgröna samarbete är en bedrift som hon kommer att bli hågkommen för. Och även om jag inte längre tror att det viktiga i politiken kommer att bäras fram av partierna – de är för folktomma för det – så är det hoppfullt att ett rödgrönt samarbete pågår. Vilka är de mest utmärkande dragen i samhällsutvecklingen det senaste kvartseklet? Det är för det första den ökande ojämlikheten. Att rikedomar mer och mer samlats hos de välbeställda medan de fattigaste gjorts fattigare är en av de viktigaste orsakerna till finanskrisen som förra året bröt ut.

Årtionden av försyndelser kulminerade: För mycket kapital har samlats hos fonder, banker och spekulanter istället för att gå till offentliga investeringar och löner. Botemedlet mot detta är ökad jämlikhet och färgen för det är rött och ingenting annat. Det andra utmärkande draget i utvecklingen är klimathotet. Det senaste året har inte så många orkat tänka på det lika mycket, men var så säker – den frågan återkommer och den är grön. Men också den frågan handlar väldigt mycket om de tilltagande inkomstskillnaderna. Lyxkonsumtionen hos de översta utlöste en konsumistisk kedjereaktion genom hela systemet ända ner till de mindre välbeställda som fick konsumera genom att låna.

Det röda och det gröna hör ihop. Mer jämlika samhällen har lättare att överge den ohållbara konsumismen. Jag kan inte se att borgerliga partier överhuvudtaget ser dessa två problem och hur de hänger samman. De vill ju tvärtom öka ojämlikheten och gör det därmed ännu svårare att hantera klimatfrågan.

Bara en halv dag var jag på s-kongressen i Älvsjö. Stämningen var litet loj, tyckte jag. Sahlin stärkte sina positioner, men kanske försvagades själva partiets ställning hos allmänheten på grund av den slöa idédebatten och rädslan för konflikter. Varken finans- eller klimatkrisen verkade lämna några avtryck i debatterna. Kongressen gick exempelvis med på vinster i vården, trots att det innebär att man därmed göder finanskapitalismen med mer pengar.  Ändå tröstar jag mig med just det rödgröna: Framtiden finns i dessa två färger. + Leksands IF fick sina spelare vaccinerade före alla andra. Det är en skandal. – Lönnlöv. Jag älskar gula och röda lönnlöv. Överallt nu dessa fallna rikedomar, i parker, på gator, i trädgårdar.

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro