ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Det ska vara en självklarhet för tjejer att få orgasm

Metro · 5 Jan 2016
Uppdaterad 17 Feb 2017

Foto: Privat


klar

Artikellänk är kopierad

Har det faktum att killar och tjejer uppfostras olika angående sexualitet någonsin slagit dig? Om inte, låt mig förklara. När jag var yngre var det underförstått att killar onanerade. Det var inte om de gjorde det, det var snarare hur mycket. Det pratades så pass öppet om det, var en naturlig del av deras uppväxt. Visserligen kunde det vara genant, det kroppsliga var det då. Men det var aldrig någon som talade om för oss tjejer att det var okej för oss att göra detsamma. Vi fick, till skillnad från killarna, aldrig samhällets acceptans med oss när det kom till att utforska våra egna kroppar innan vi lät någon annan göra det.

LÄS MER
Jag är mer än ett par bröst

För egentligen är det inte så konstigt att många i dag anser ett samlag avslutat när killen har fått utlösning. Tjejen har, om vi fokuserar på heterosexuella relationer, aldrig fått lära sig att hennes sexualitet, hennes tillfredsställelse, är lika viktig. Hon har inte haft samma möjlighet att utforska det egna könet, förstå det. Det förklarar även varför så många tjejer rynkar på näsan åt andra tjejer som faktiskt onanerar, trots det bristande stödet från samhället. Varför äcklas tjejer av att andra tjejer gör något som är så extremt normaliserat för det manliga könet att göra? För att det går emot vad samhället lärt dem, eller snarare inte lärt dem.

Personligen har jag hört hur många killar som helst ifrågasätta det faktum att tjejer, generellt sett, inte onanerar. För det är det faktiskt långt ifrån alla som gör, en del på grund av utebliven vägledning. Enligt dessa killar är det löjligt. Med ett skratt säger de emot innan de förstår allvaret och tystnar. För där sitter ju dem med den egna sexualiteten i säkert förvar sedan barnsben, det motsatta könets avfärdande ton gällande onani är för dem oförståelig.

LÄS MER
Förbjud den sexistiska bikinireklamen

I Simona Ahrnsteds bok ”En enda hemlighet” säger huvudpersonen Alexander att det är feministiskt att komma. Att det i nuläget stämmer gör mig förbannad. Det ska inte vara feministiskt att komma, det ska vara en självklarhet. Det är inte vanligt med orgasm genom enbart samlag. Nyckeln till den kvinnliga orgasmen är i stället, generellt sett, direkt stimulans på klitoris. Var är sexualkunskapen som borde lära unga tjejer just detta? Varför berövas vi kontrollen över vår egen sexualitet genom tystnaden kring den? Det är ju därför så många tjejer tror att de inte är kapabla till att komma och följaktligen nöjer sig när den manliga parten kommit.

LÄS MER
Ni behöver inte vara sexiga på halloween, tjejer

​Det finns ingen relevant ursäkt till varför det är såhär. Ingenting som inte har spår av antingen förlegad kvinnosyn eller rädsla för förändring. Poängen är att det är dags att agera. Allt handlar om att vi en dag skall landa i ett samhälle där bägge parters tillfredsställelse är lika viktiga. Där unga människor inte särskiljs på grund av kön, där den ena parten tillåts utforska medan den andra i tysthet lär sig acceptera att den inte bör. Detta gäller självklart i alla former av relationer, inte enbart heterosexuella. Men det är kvinnan som, en gång för alla, skall få äga sin egen sexualitet på riktigt.

Emelie Jonson

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro