ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en insändare. Texten är skriven av en privatperson som driver en åsikt och argumenterar för sin sak. En insändare är kortare än en debattartikel och låter skribenten vara anonym.

Det spelar ingen roll om tiggarna luras

Agnes · 14 Dec 2014
Uppdaterad 14 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

En tiggare i vinterkylan.
En tiggare i vinterkylan.Foto: TT

Dagens skribent undrar vilken typ av samhälle vi vill ha. Ett där man, naivt ibland, ser det goda i varandra eller ett där man misstänkliggör och inte vill hjälpa?

I diskussionen om tiggare är det en grundläggande tanke som fattas. Diskussionen berör till stor del frågor om huruvida tiggarna tjänar pengar, huruvida de är organiserade, om de har mobiltelefon osv. Frågor som alla grundas i samma sak – lurar de oss?

Det kanske de gör.

Kanske är det så att dessa människor reser över kontinenten för att sitta på Sveriges gråa gator i vinterkylan och få fatt på lite växelpengar varje dag, bara för att sen gå hem till sina läger och skrocka över hur mycket de lyckats roffa åt sig. Hur mycket av våra småmynt som de lyckats lura till sig för att köpa mobiltelefoner. Kanske sitter de där vid brasan i vinternatten tillsammans och fnissar åt dessa godtrogna svenskar som faller för deras bedjande ögon, skadade kroppar och hjärtskärande historier. 

Möjligheten finns ju att allt är korrupt och organiserat och styrs av maffian. 

Och oavsett hur det ligger till, oavsett om dessa människor är lurendrejare eller offer, så kan vi välja vad för typ av samhälle vi vill ha. Vill vi ha ett samhälle där människor väljer att se det goda hos varandra, där vi hellre riskerar att vara godtrogna för att hjälpa någon i nöd, eller vill vi ha ett samhälle där vi misstänkliggör varandra och hellre ser om vårt eget hus än tar risken att hjälpa någon eftersom de kanske, kanske inte behöver det fullt så mycket som det vid första anblick ser ut? 

För mig är det ett enkelt val. Och om det är så att jag bara är naiv så må så vara, det enda jag möjligtvis förlorar på det är ­mynten jag har i fickan för tillfället. Dessutom tror jag ­lite naivitet är bra för hälsan. 

klar

Artikellänk är kopierad

Agnes
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro