ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Det verkliga problemet är att för få tar studenten – inte dyra studentmössor

Benjamin Dousa · 31 Maj 2017
Uppdaterad 31 Maj 2017
De unga som står längst ifrån arbetsmarknaden är de utan gymnasieexamen, skriver Mufs ordförande Benjamin Dousa.

De unga som står längst ifrån arbetsmarknaden är de utan gymnasieexamen, skriver Mufs ordförande Benjamin Dousa. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix/TT


Sveket mot Sveriges unga måste få ett slut, skriver Mufs ordförande Benjamin Dousa.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Snart kommer studenter springa ut från gymnasieskolor runtom i hela Sverige. Glada och ivriga kommer de ta sig an livets uppförsbackar och nedförsbackar. Men tyvärr är det en av fyra som aldrig får ta på sig studentmössan och därmed får det väldigt svårt att ta sig ut i arbetslivet. Sveket mot Sveriges unga måste få ett slut.

De unga som står längst ifrån arbetsmarknaden är de tusentals utan gymnasieexamen. Skolan har en central roll att förbereda unga människor inför framtida arbete eller fortsatta studier, en roll skolan inte uppfyller i dag. Det riskerar i sin tur att leda till ett långvarigt utanförskap och bidragsberoende.

I dag håller svensk skola inte internationell standard. Till exempel levererar våra grannländer Tyskland och Finland bättre resultat i Pisa-undersökningen och är samtidigt mer kostnadseffektiva. De systemfel som finns i skolan kommer primärt inte att lösas genom än mer pengar. När Pisa-rapporten presenterades lyftes det i stället fram att bättre studiero är nyckeln till högre studieresultat. En skola är inte en fritidsgård men tyvärr misslyckas många rektorer med att säkerställa lugn och ro för eleverna.

För den elev som har det svårt i skolan kan det vara avgörande att få välja pedagogik, program och skola som passar bäst. Ingen elev är den andra lik och därför är det fria skolvalet helt avgörande att försvara. Möjligheten att välja fler individuella kurser skulle också kunna öka studiemotivationen. Det behövs mer valfrihet, inte mindre.

Ytterligare ett problem är att vi tillåtit vänsterpedagoger sätta den skolpolitiska agendan i stället för att utgå från forskning grundat i effektstudier, där idéerna utreds i försöksverksamheter. Flum och pysselsättning får aldrig gå före kunskap.

Skoltrötta elever måste ha samma möjligheter att få jobb som alla andra. Därför borde kravet på högskolebehörighet gälla färre program. Den elitism och det förakt den socialdemokratiska regeringen visar mot praktiska program är skadlig. Elever som inte vill plugga vidare utan i stället vill börja jobba så snart som möjligt ska inte påtvingas massa akademiska hinder. Högskolebehörighet är en onödig tröskel för många unga som drömmer om en gymnasieexamen.

Vissa debattörers viktigaste fråga verkar handla om att fler ska ha råd att köpa en studentmössa, men det verkliga problemet är att för få ens kan fira sin student. Då blir mössan ett lyxproblem för de redan priviligierade. De unga som lämnar en gymnasieskola utan examen går en tuff tid till mötes på både bostads- och arbetsmarknaden. Därför har politiken ett förpliktigat ansvar att göra allt man kan för att fler ska klara skolan.

Benjamin Dousa, förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

pil
Om debatten

• Våren 2016 gick cirka 80 000 elever ut gymnasieskolan. På yrkesprogrammen fick sju av tio elever examen inom tre år, på de högskoleförberedande programmen var det åtta av tio elever som fick examen.

• Jämfört med förra året går det omkring 21 000 fler elever i gymnasieskolan. Totalt går nu 343 900 elever i gymnasieskolan läsåret 2016/17 och antalet elever förväntas fortsätta att öka de närmaste åren.

Källa:  Källa: Skolverket

klar

Artikellänk är kopierad

Benjamin Dousa
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro