ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Detta är vårt golden year, Sverige

metro · 14 Aug 2014
Uppdaterad 20 Aug 2014

klar

Artikellänk är kopierad

FRIDAH JÖNSSON: Något hände mig i början av sommaren. Jag hade slut på podcasts och fick uppmaningen att börja lyssna på Hannah Widells och Amanda Schulmans podd som jag av någon anledning aldrig provat. Det var kärlek vid första öronkastet och jag åkte raka vägen till Akademibokhandeln och köpte deras bok ”The golden year”.

Den handlar om hur man får ut det absolut bästa av sitt liv på ett år, i kategorierna ”Vänner”, ”Kärlek”, ”Jobb” och ”Välmående”. Eftersom jag tycker att höstlöften är tusen gånger bättre än nyårslöften och ser Pride-paraden i början på augusti som min egentliga nyårsfest, så har jag redan börjat mitt golden year. Men jag vill inte vandra hela vägen ensam, jag tycker att hela Sverige ska vara med.

Så under Sveriges golden year ska vi, om jag får bestämma, se till att göra följande punkter:

Vänner: Sluta tro att människors värde baseras på vilket postnummer de haft turen att födas inom. Sluta sprida konspirationer om att människor som sett krig och katastrofer egentligen är miljonärer som i organiserade team kommer till Sverige för att det är så soft att sitta på Drottninggatan i tio minus och tigga.

Kärlek: Ryta upp när folkkära ledare för Sveriges största sommarprogram pratar om homosexualitet som ”en avvikelse”. Ryta upp när riksdagspartier först skriver på Facebook att regnbågsflaggor i Stockholm är ”en skymf mot vårt kulturarv” och sedan blir sura för att de inte är välkomna till Pride.

Jobb: Ta ett gemensamt krafttag mot attityden hos de ”fritid, vad är det?”-höhö-ande snubbarna och gubbarna som skryter på Facebook om att de sitter på sina kontor till nio på kvällen varje dag och jobbar inom något KREATIVT som de startat för att de vill kunna ”jobba var som helst när som helst” och som ser sina tolvtimmars-arbetsdagar som den största prestation man kan åstadkomma i livet. Ifrågasätt om det verkligen är rimligt att dessa snubbar och gubbar gynnas mer av nuvarande system än sjuksköterskor och lärare.

Välmående: Ryta upp mot tv-krönikörer som bedömer kvinnors prestationer i ”Allsång på Skansen” utifrån deras kroppar och utseende. Inse att feminism handlar om att göra samhället bättre för BÅDE män och kvinnor och därmed inte är skadligt för män. Sluta betygsätta sjuåringar efter prestation. Engagera oss mot klimathotet, våldtäktskulturen och rasism istället för ordet hen.

Vad tror ni, Sverige? Augusti 2014 till augusti 2015 blir landets golden year, när vi tar makten över våra liv tillsammans, rensar ut alla dåligheter som varit och tar in allt nytt och bra med öppna armar. Är ni med?

+ Snart, snart, snart drar ”Idol” igång!

- Saker jag hellre diskuterar än Molly Sandéns kropp: Allt.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro