ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Diktatorer och terrorister tar fram popcornen om EU faller

Johan Norberg · 24 Feb 2016
Uppdaterad 24 Feb 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Londonborgmästaren Boris Johnson är en av Storbritanniens mest populära politiker – och definitivt en av de mest underhållande. Boris, som medvetet rufsar till sin blonda kalufs för att få den rätta bohemiska framtoningen, har av en journalist beskrivits som den enda roliga politikern i landet, för ”alla andra är upptagna med att vara ansvarsfulla”. När en annan tidning skrev kritiskt om Boris inkom han med repliken ”Fuck off and die”.

Nu verkar Boris Johnson vilja skicka samma budskap till EU. Han har nämligen beslutat sig för att kämpa för att britterna ska lämna unionen vid folkomröstningen i juni, och därmed ökar risken att landet gör så. 

► LÄS MER: Johan Norberg: "Jag är så trött på alla förstoppade gnällspikar"

Det skulle vara en stor olycka, just för att Boris har rätt – EU gör så mycket dumheter. Unionen centralstyr för mycket, strösslar skattepengar över ineffektiva jordbruk så att fattiga länder inte kan konkurrera, och är alldeles för flat mot diktaturer i närheten. Just därför behöver vi britterna i EU, för de drar i de flesta sammanhang unionen åt rätt håll. Sverige har få pålitligare partners i synen på demokrati, frihandel och mer mångfald. Utan denna tungviktare på vår sida kommer unionen bli mer protektionistisk och centraliserad. 

Man kan förstå dem som tycker att EU är odemokratiskt. Beslut tas ofta bäst i ”mörka, hemliga rum”, som EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har sagt. Och man kan förstå dem som i frustration vill lämna. Som man själv av skepsis mot grannarna kanske drömmer om att lämna bostadsrättsföreningen. Men om man bor kvar kommer man ändå att påverkas av dess beslut om fjärrvärme och städningen av trapphuset. Luftföroreningar och varor kommer inte sluta korsa gränser för att britterna lämnar. Skillnaden är att britterna riskerar att byta ut ett visst inflytande över reglerna kring detta mot nästan inget.

Jens Stoltenberg, tidigare statsminister i icke-medlemmen Norge, har talat om faxdemokrati – all offentlig makt utgår från faxmaskinen, där norska politiker regelbundet hittar ett nytt dokument med regler från Bryssel och bara har att lydigt genomföra diktaten. (Valet av kommunikationsmetafor visar förvisso att unionen är en smula föråldrad.)

► LÄS MER: Johan Norberg: "LO gör flyktingar till en permanent underklass"

Europa befinner sig i ett besvärligt läge. Eurokris, dispyter och allmän handlingsförlamning har fått unionen att misslyckas med att hantera migrationskrisen och inspirera Turkiet och Nordafrika att gå en demokratisk väg. I Libyen står IS-terrorister och blickar mot Europas södra stränder. Putins Ryssland och allt mer framgångsrika nationalistiska krafter gör allt för att slå sönder hela unionen. Vi vet precis vilka krafter som skulle ta fram popcorn och entusiastiskt åse spektaklet om Europas rika demokratier börjar gyttjebrottas med varandra. 

+ LUF Stockholm. Ja, det är äckligt om du vill testamentera din kropp till en nekrofil. Men det är inte lagens uppgift att berätta vad som är äckligt. Och det är ungdomsförbunds uppgift att tänka fritt.

- Donald Trump vinner Nevada. Men hallå, republikaner? What part of ”he is totally crazy” didn’t you understand?

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro