ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Din statistik blir inte sann bara för att du vill det

Jack Werner · 25 Maj 2016
Uppdaterad 26 Maj 2016

Att Elisabet Höglund vill få sin egen världsbild att gå ihop med verkligheten är djupt förståeligt. Men den blir tyvärr inte sannare för det, skriver Jack Werner.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var en fredag i februari 2016 då journalisten och På spåret-vinnaren Elisabet Höglund till slut tappade förtroendet för myndigheterna. Polisen och Brottsförebyggande rådet (Brå) uppgav inte rätt siffror över våldet i Sverige, ansåg hon. ”Jag har alltid tyckt att den siffran har varit för låg”, skrev hon på sin blogg och kungjorde att hon skulle föra egen statistik över det dödliga våldet genom att räkna i medieflödet. Sedan dess har den som hellre får sin kriminologi från Höglund än från högutbildade kunnat följa våldsutvecklingen där. ”12 mord och 40 mordförsök i Sverige under mars”. ”14 mord, 44 mordförsök och 17 mordbränder i april”. ”Det ser redan ut att ha hänt väldigt mycket obehagligt”, skriver hon om maj månad.

►LÄS MER: Jack Werner: De vet vad hon heter – men de kallar henne fejk

Man kan läsa Höglunds inlägg som en oavsiktlig kritik mot medierapporteringen. I kriminologidoktorn Anita Hebers avhandling "Var rädd om dig! Rädsla för brott enligt forskning, intervjupersoner och dagspress" (2007) beskriver Heber hur medier verkar influera vår rädsla för brott. Många av de 28 svenskar hon intervjuat ”formulerade en stor del av sina kunskaper om brott utifrån mediernas beskrivningar". Delvis beror detta säkert på att mediers sätt att berätta om våld och brott är upphackat i en daglig följetong, och att mer eller mindre uppmärksammade mord återkommer flera gånger om. En årlig sammanställning av antalet mord och misshandlar hade varit mer rättvisande och säkert nyttigare, men är enligt dagens medielogik – och affär – omöjlig.

När Höglund räknar mord på fingrarna räknar hon alltså på sätt och vis i stället skrämselhickningar. Skribenten Staffan Landin, som jobbat med statistik för Hans Roslings stiftelse Gapminder, har flera gånger kritiserat henne för detta. ”2015 var bara 25% av anmälda mord (som Höglund räknar som mord) verkliga mord. Hälften visade sig tex inte vara dödligt våld”, skrev han på Twitter i april. Och när jag klickar mig igenom Höglunds sammanställningar finner jag också att de saknar källor och är svåra att följa upp. En god stunds googlande senare kan jag konstatera att en död man i Vendelsö, som Höglund räknar som mördad, troligen inte mördats. ”Att vi inledde förundersökning om mord var för att vi skulle kunna öppna hela verktygslådan”, säger en poliskälla till Mitt i Haninge och citatet säger väl en del om osäkerheten i Höglunds räknesätt.

LÄS MER: Jack Werner: Var inte en förtroendeslampa – ställ krav på dina förebilder

I en tid då oseriösa undersökningar cirkulerar på nätet är Höglunds räkneövningar helt logiska. På olika bloggar och sajter påstås att 97 procent saknar förtroende för Aftonbladet, och att 86 procent anser att det råder diktatur i Sverige, bara för att ett antal tusen personer klickat i det alternativet på en länk som ingen vet var den cirkulerat. Att Höglund vill få sin egen världsbild att gå ihop med verkligheten är djupt förståeligt. Men den blir tyvärr inte sannare för det.

"Share the Facts+ Att Factcheck.org, PolitiFact och The Washington Post tagit fram en faktakollarwidget som alla kommer kunna bädda in. Håll utkik efter ".

– De osannolika mängder förhastade slutsatser som av politiker, medier och tyckare dragits om det försvunna Egyptair-planet. Är din agenda verkligen viktigare än sanningen?

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro