ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Dina skattepengar går direkt till miljöförstöring

Johan Norberg · 9 Feb 2011
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Ditt bidrag gör skillnad. För bara några hundralappar av dina skattekronor kan flera fiskarter fiskas ut. För någon tusenlapp kan du övergöda hela Östersjön och för några till kan du förändra jordens klimat.

Det är slutsatsen i en skakande artikel i det nya numret av samhällsmagasinet Neo. Den är författad av ett omaka par, den liberale debattören Mattias Svensson och Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand. De kommer från olika håll, men de drivs av ett uppriktigt patos mot dumhet och orättvisor och möts i motvilja mot att våra skattepengar går till att slå sönder flora och fauna.

I vissa fall handlar det om penningpåsar som skickas direkt till miljömarodörerna, som bidragen till utfiskning, i andra fall om att de har särskilda skatteundantag, vilket gör att den verksamhet som inte skadar får betala mer. För några år sedan räknade Naturvårdsverket t ex ut att användandet av fossila bränslen subventioneras med ca 5 000 kronor per svensk varje år.

Svenssons och Wetterstrands anklagelsepunkter är många. Skattepengar och garantier går till bilföretag och stora bidrag ges till byggande och drift av flygplatser – härom året gav för övrigt alliansregeringen en miljard kronor till förlustdrabbade SAS. Jordbrukssubventionerna, EU:s största utgiftspost, leder till ökade utsläpp av kväve och fosfor i våra vatten, vilket medför övergödning. Subventionerna till kolgruvor, som EU har lovat skulle vara avvecklade i dag förlängdes nyligen till 2018 – till att börja med.

Det gör ont att läsa och visar att det ofta är de intressen som har stora resurser och mäktiga vänner som vinner dragkampen när våra plånböcker står till allmänt förfogande. Svensson och Wetterstrand pekar på en lång rad miljöskador och konstaterar att det var du som betalade – med skatten på varje lön och momsen på varje inköp. De kommer inte fram till någon exakt siffra, men det rör sig om många tusenlappar per person varje år. Här skulle vi kunna sänka skatterna för att komma på grön kvist både bokstavligt och bildligt.

+ Idén om att pryda 200-lappen med J A Gripenstedt, finansministern som lade grunden för Sveriges välstånd.– Den egyptiska bloggaren Kareem Amer är försvunnen, troligen bortförd av myndigheterna.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro