ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Dödsstraffet inte så omodernt man kan tro

Stefan Wahlberg · 21 Maj 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Mitt under det blomstrande 60-talet gör staten ett massutskick i det svenska folkhemmet. Broschyren heter ”Om kriget kommer” och är undertecknad av Gustaf VI Adolf och statsminister Tage Erlander. På sidan 15 hotar de uttryckligen sina medborgare med dödstraff vid landsförräderi.Det hela känns väldigt osvenskt. Det är svårt att låta bli att fundera över hur en svensk avrättning i modern tid skulle ha gått till och vilken tjänsteman som skulle ha fått hoppa in som bödel. Ingen vet svaret. Orsaken är inte bara att Sverige avskaffade dödstraffet 1972 utan också att det har gått exakt hundra år sedan frågan, bokstavligt talat, var blodigt allvar här i landet.Den 14 maj 1910 avkunnades nämligen den sista riktiga dödsdomen i Sverige. Johan Alfred Andersson-Ander dömdes då av Stockholms rådhusrätt "att mista lifvet" för ett synnerligen brutalt rånmord. Han halshöggs på Långholmens fängelsegård och därmed kunde Sveriges sista statsbödel, Anders Gustaf Dalman, gå i pension.Osvenskt? Omodernt? Uppenbarligen inte! En färsk studie från Forskningsgruppen för Samhälls- och Informationsstudier (FSI) visar nämligen att var fjärde svensk är positiv till att återinföra dödstraffet ”för de grövsta brotten”. Män är mer positiva än kvinnor (28,3 respektive 21,0 procent). De socialdemokratiska väljarna är mest positiva (26,8 procent) tätt följda av moderater (25,1 procent). Därefter kommer, i fallande skala, vänsterpartister (17,7), centerpartister (16,7), kristdemokrater (16,6), miljöpartister (15,5) och folkpartister (9,9). Jag skulle vilja fråga dessa människor vilken avrättningsmetod de förespråkar i svenska fängelser. Hängning? Gaskammare? Elektriska stolen? Giftinjektion? Jag skulle också vilja veta vilken typ av bestialiska gärningar som avses med ”de grövsta brotten” och om även psykiskt sjuka borde avrättas i Sverige.Jag har själv träffat flera av Sveriges värsta mördare. Jag har också träffat anhöriga till deras slaktade offer. Hittills har dock ingenting kunnat få mig att sluta hoppas på att avrättningen på Långholmen för hundra år sedan verkligen var den sista i Sveriges historia.+ Läs gärna Joakim Forsbergs bok "Liv för liv" om Sverige sista avrättning. – Sverigedemokraternas siffra i dödsstraffsstudien är, inte helt oväntat 57,6 procent.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro