ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Donald Trump är den perfekta Ayn Rand-skurken

Johan Norberg · 18 Maj 2016
Uppdaterad 18 Maj 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Det är mycket Ayn Rand nu. Går man förbi Kulturhuset i Stockholm leder Rand-kännaren Mattias Svensson ett samtal om hur den rysk-amerikanska författaren och filosofen gestaltas på scen. På andra sidan väggen visas en pjäs om Rand och kretsen omkring henne i New York under 1950- och 60-talet. Timbro har publicerat hennes romaner "Och världen skälvde" och "Urkällan" i nyöversättningar. Alla från centerledaren Annie Lööf till rapparen Silvana Imam berättar att de har influerats av Rand.

►LÄS MER: Johan Norberg: Jag vet, fattigdom äcklar – men tänk på hur det känns från insidan

Kanske beror det på att vår tid ofta känns som ett kapitel i en Randroman. Hon försvarade helt fria marknader och skapande entreprenörer, och just därför är hennes skurkgalleri fyllt av rövarkapitalister och lipsillsföretagare som inte vill ha fria marknader, utan springer till staten och kräver bidrag så fort det går dåligt. I Donald Trump – som tycker att staten ska konfiskera privatpersoners mark för att han ska kunna bygga limousinparkeringar – hittar vi en närmast perfekt Randskurk.

Vår tid har också börjat hinna ikapp Rands individualism. Under det konservativa 1950-talet skrev hon att alla människor är självändamål, och inte medel för andras mål. Särskilt kontroversiellt var det att hon menade att även kvinnor skulle förverkliga sig, och hade rätt till yrkeskarriär och sexuell frihet. Allt börjar med en själv – även vår omtanke om andra. För att säga ”jag älskar dig” måste man först kunna säga ”jag”, som Rand konstaterade.

Ibland påstås detta vara trivialt. Hur kan man bygga en filosofi på att vi ska vara själviska, när det ändå är det vi är av oss själva? Men jag tror inte alls att det är naturligt. Det är mycket enklare att anpassa sig än att stå upp för sig själv. Det är de krav individualismen ställer på oss som gör Rand så kontroversiell. Det är lätt att flyta med, att anpassa sig efter andras förväntningar och falla för grupptrycket. Det är betydligt svårare att ta reda på vem man själv är, vad man är bra på och vad man trivs med, och leva efter det, när kompisar, föräldrar eller hela kulturen tycker tvärtom.

LÄS MER: Johan Norberg: Skatteparadis är bättre än skattehelveten

Joakim Stens pjäs "Du ska veta mitt värde" handlar om denna problematik. Den är en stark och delvis obehaglig skildring av kretsen kring Ayn Rand. Hon krävde att hennes anhängare var helt självständiga och bara följde sitt eget förnuft, men många av dem var så angelägna om att få vara kvar i denna karismatiska och briljanta kvinnas närhet att de ironiskt nog bara efterapade hennes ord om vikten att vara självständig. Det blev sekteristiskt och entonigt. Man kan tolka det som att Rand var en kultfigur som man kan avfärda utan eftertanke. Eller så kan man tolka det som att kollektivismen sitter så djupt hos oss alla att vi verkligen behöver Rands idéer som motvikt.

+ En riktig babelfisk. Waverly Labs har utvecklat en öronsnäcka som omedelbart översätter det en samtalspartner säger på ett annat språk. Liftarens guide till galaxen på riktigt.

- BB Sophia läggs ned. En uppskattad och viktig institution – som snart är borta.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro