ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Dra inte ner bögarna i hifi-träsket

Stephan Mendel-Enk · 19 Sep 2011
Uppdaterad 19 Sep 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Idrottsrörelsen har länge kritiserats för sin trångsynta inställning till homosexualitet. Jag anser att det nu även är dags att granska musikbranschen. Det finns flera musikrelaterade begrepp – både bland  folk som utövar musiken och dem som lyssnar – som riskerar att ge en sned bild av samkönad kärlek. Begreppet hifi-bög till exempel.  Det är det absolut vanligaste sättet att beskriva en person som hyser mycket varma känslor för sin ljudanläggning. Ordet är vanligt förekommande på internetforum där folk antingen är öppna med sitt missbruk (”som hifibög kan jag verkligen rekommendera det här systemet” ) eller förnekar det (”är verkligen ingen hifibög, men hur fan kan man köra TW 3000 utan dubbla rörförstärkare!!”). Benämningen existerar även på tyska: ”hifihomosexuell”, finska: ”hifihomo” och på en kinesisk sajt hittade jag nyligen meningen: ”总香吻一个HIFIGAY?”Jag vill inte påstå att hifi-bög är den värsta av alla beteckningar som använts om manliga homosexuella. Men det är den överlägset mest missvisande. Att ha en ohälsosamt intim relation till sitt ­högtalar­system är den mest utpräglade manliga heterosexuella syssla som någonsin existerat. Att enbart ha sex med kvinnor är ett mindre heteromanligt beteende än att ägna mycket tid och energi åt ljudanläggningen. Heterosexuella män är den enda av jordens arter som kan sjunka ner i klinisk depression för att stereoljudet låter ”lite burkigt”. De är de enda som inte finner något märkligt i att ställa högre krav på hemmets ljudbild än på sin personliga hygien. Så sluta dra in bögar i det här förvridna beteendet, de är fullkomligt oskyldiga. Schlager-bög är en annan ordkombination som florerar inom musikens värld. Inför varje melodifestivals-final filmar tv glada gaygäng i boa och latex som trängs framför kameran, gör slängkyssar och pratar om sin kärlek till schlagern. Ingen annan musikstil har fått en sexuell läggning lika tätt kopplad till sig. Man pratar inte om collegerock-heteron till exempel. Eller ­barber­shop-transvestiter. Eller dansbands-sodomiter. Inför nästa dansbands-SM vill jag se tv-inslag med en grupp festande åskådare i lantbrukarkläder som skålar och säger: ”Det här är vårt fjortonde raka SM. Vi är ett glatt gäng från hela landet som förenas av vår kärlek till dansbandsmusiken. Samt så klart av att vi alla gärna ligger med djur när sådana tillfällen ges.” Sub-bas, mellanregister. Begrepp som är bra att kunna för dig som vill ge dig in i den hifi-älskande världen. Vänner, familj. Begrepp du inte längre kommer behöva.+

klar

Artikellänk är kopierad

Stephan Mendel-Enk
Stephan Mendel-Enk
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro