ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"Drömmer jag eller är bimbon ute?"

Alexandra Pascalidou · 19 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Nicole är död. Min kollega Carolina Gynning har begravt sina silikonimplantat. Victoria Silvstedt, bombnedslaget från Bollnäs, som erövrade världen med sina bröst och sitt blottade underliv tar farväl av sitt forna jag. Är det en trend eller är det jag som dagdrömmer? Häromdagen blev jag blixtinkallad för en intervju med Victoria som lanserar sitt nya jag. Hon har klippt sig och klätt på sig. Fladdrandes med de långa fransarna, gestikulerande med de manikurerade naglarna och de två meter långa solbrända benen i kors säger hon: Nu får det räcka! Och jag som sitter okammad och amatörmässigt dragit en rougeborste över mitt vintertrötta ansikte nedsjunken i mina 160 cemtimeter vill bara hoppa upp och hurra. Äntligen ett trendbrott. Jag har varit så trött på det platinablonda, silikonspäckade idealet som får oss andra kvinnor att känna oss som små Mowglis som sprungit vilse i skogen. Det är inte blott avund som legat till grund för min kritik utan snarare det onaturliga kvinnoidealet som tvingat flickor att ta till kniven men lämna gaffeln för att vara osunt smala men feta på rätt ställen – bröst, läppar och bakdel. En omöjlig ekvation för alla som vet något om mänsklig anatomi. Det finns en kedja bland dessa sexbomber. Carolina ville vara som Victoria som ville vara som Anna Nicole som ville vara som Marilyn. Men först ut med att bryta trenden var min ”Förkvälls”-kollega. Pionjär i att punktera plastbilden. Hoppas det smittar av sig på alla andra osäkra flickor som gått på myten om den lyckliga sexbomben som gör allt för att tillfredsställa mannen. Eller männen. Men hur kritisk jag än varit mot dessa tjejer måste jag erkänna att man inte bara kan avfärda dem som lobotomerade bimbobrudar. Carolina är smart. Victoria fick mig att förstå att hon kanske såg igenom de manliga mekanismerna långt innan jag började kalla mig feminist och läst min Simone de Beauvoir. Tidigt fattade Vickan vilka som styr världen och vad de vill ha.

Hon knäckte koderna och agerade enligt dem. Här följer receptet enligt simpel slutledningsförmåga: Det är männen som styr världen. Det är alltså dem man ska behaga. Om de älskar en kan man få vad man vill. Pengar, makt och medial framgång. Män vill inte känna sig hotade eller ifrågasatta. Alltså – spela dummare än vad du är och rör inte deras maktkaka. Om Vickan blottat sin intelligens och sitt affärssinne hade män blivit livrädda för henne. En ståtlig kvinna på 180 centimeter som dessutom är smart är inget att leka med. Då hade de förmodligen också sett till att hon inte prydde vartenda omslag. Så vår Victoria genomskådade dem långt innan jag gjorde det och spelade enligt reglerna istället för att försöka ändra dem. P.S. I kväll sänds intervjun med Victoria Silvstedt i ”Förkväll”. Missa det på egen bekostnad.

+ De som blåser bimbostämpeln!

– Lärare som mobbar elever i svenska skolor borde sparkas på studs. Goda förebilder efterfrågas.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Pascalidou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro