ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Du behöver inte delta i mobbjournalistiken

Johan Norberg · 2 Dec 2015
Uppdaterad 2 Dec 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Du hörde nog också historien, den spred sig som en löpeld. På ett asylboende i Kramfors försökte en mobb på 30 man våldta en kvinna och döda hennes tonåriga son, för att hon är i Sverige utan en man. Men hörde du fortsättningen? Ett vittne hävdar att det rörde sig om ett gräl mellan sonen och två andra killar och att det inte fanns någon mobb. Ledningen på boendet tyckte inte heller att rubrikerna speglade händelsen. Områdeschefen klagar för Dagens Nyheter: ”Det är på rutin som jag läser artiklar om asylboenden som är direkt felaktiga. ’Stort slagsmål’ kan det stå och så visar det sig att någon lackade i matsalen och kastade en tallrik i golvet.”

► LÄS MER: Johan Norberg: "Politikerna räddar hellre välfärdsstaten än människoliv"

Jag vet inte vad som är sant, det måste en polisutredning reda ut, men det märkliga är att så många tycker sig veta. Just nu sprids mängder av rykten om migranter som vid närmare påseende ofta visar sig vara överdrivna eller till och med påhittade. Nej, det fanns inga belägg för en vapengömma på ett flyktingboende i Jämtland. Ingen klass med flickor i Norrköping som könsstympats i Sverige. Det var inte bilder på muslimer som firade terrordåden i Paris, utan på pakistanier som firade en cricketseger. Det har inte varit slagsmål mellan tiggare och flyktingar på Malmö Central. Alan Kurdis kropp flyttades inte för att bilden skulle bli mer snyftig.

Jo, det finns asylsökande som vägrat lämna bussen, men ibland beror det på att redan rädda människor fått information om att de skulle åka en kort bit, men sedan färdades i 15 timmar, långt från släkt och vänner, för att släppas ut i vad de uppfattar som mitt i skogen. När missförstånd har utretts har flera framfört ursäkter till svenska folket.

I alla tider har vi berättat skrönor för att roa och för att varna, och de som spelar på vår oro sprids snabbt, så de säger väldigt mycket om oss. En gång i tiden skrämde vi varandra med vättar, troll, gengångare och häxor. Nu skrämmer vi varandra med vandringssägner om syrier, afghaner och irakier. Och det farliga är att vissa nu bygger sin politik på att vi ska vara uppjagade.

► LÄS MER: Johan Norberg: "De främlingsfientliga är nyttiga idioter åt IS"

Rättelser och förtydliganden får minimalt utrymme, så även den rena fiktionen bidrar till en oroväckande världsbild som gör att nästa hopkok låter än mer trovärdigt. Men du behöver inte delta i mobbjournalistiken. Var källkritisk. Vem uppger detta? Oberoende källor eller en kompis kompis, någon på nätet? Om en historia låter för bra för att vara sann ska du inte dela den och om du gör det måste du också rätta den om den visar sig vara fel, annars bidrar du till desinformationen. Följ Metros Viralgranskaren och Medierna i P1 så ser du hur lätt vi faller för myter. Och du – du måste inte vara först med att sprida allt du ser. Andas, räkna till tio, ta en kopp kaffe först. Det är inte en tävling. 

+ Årets julkalender. Lovande så här långt, folkbildning om svensk historia som barn faktiskt kan identifiera sig med.

- Cynism. Mark Zuckerberg ger bort 99 procent av sina Facebookaktier till välgörenhet, och jag hör mest folk som surar och hånar honom för det.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro