ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Du bidrar till ett rasistiskt samhälle om du håller käften

Evyn Redar · 30 Jun 2016
Uppdaterad 30 Jun 2016

Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Jag känner hur blodet pumpar upp till ansiktet. Mina händer börjar sakta skaka så jag måste knyta båda nävarna för att få kontroll på dem. Runt omkring mig ser jag personer kolla fram och tillbaka mellan mig och honom för att sen snabbt titta ner igen. Jag kan läsa deras tankar. Jag kan se hur de alla, från djupet av deras hjärtan, önskar att de var någon annanstans. 

Någon ställer sig upp och går längre bak, en annan kollar sin klocka. Tåget stannar mitt i en tunnel och jag hör hur suckarna ekar genom vagnen. Min blick fastnar på en kvinna. Hon ser så fruktansvärd obekväm ut att jag själv nästan vill gå fram till henne och förklara att det snart är över men mina tankar avbryts av hans röst. 

►LÄS MER: Evyn Redar: Jag tar gärna ditt jobb, Ann Heberlein

Jag tittar upp och ser hur han stirrar mig rakt in i ögonen samtidigt som han säger det igen. "Jävla svartskalle”. Ilskan och rädslan som kokar runt inom mig gör det omöjligt att få ut ett ord. Allt jag kan tänka är: Varför är det ingen som reagerar?

I veckan såg jag ett klipp som publicerats på twitter. I videon kan man se hur tre unga killar verbalt attackerar en man med rasistiska påhopp. Situationen äger rum på en fullsatt buss i Manchester. Killarna skriker åt mannen att gå av bussen för de vill inte ha några invandrare i deras land. Allting eskalerar när en utav killarna bestämmer sig för att tränga sig fram och kasta sin öl på mannen. Videon är två minuter lång och finns att hitta på brittiska nyhetssidor. 

När jag kollade på videon så reagerade jag starkt på omgivningen. Som jag tidigare skrev så skedde allt detta på en fullsatt buss och trots detta är det ingen som säger något. Det är inte förrän den ena killen kastar sin öl som man hör någon reagera och då är det för att påpeka att det finns en bebis, bakom mannen, som kunde fått ölen på sig. När killarna väl lämnar bussen är det även några enstaka personer som skriker att de är en skam för landet men that’s it. Varför är det ingen som reagerar?

►LÄS MER: Evyn Redar: Mannen bakom Idas sommarvisa kom hit som flykting – tänk på det

Det är ofta jag får höra historier från vänner och bekanta om hur de blivit verbalt eller fysiskt påhoppade av rasister ute i allmänheten. Det är inte ovanligt. Oftast brukar vi jämföra orden man fått höra för att sen göra en tävling om vilken rasist som var mest påhittig. I vissa fall börjar man även skratta när man väl sitter där och blir påhoppad. 

Men en sak som dessa situationer har gemensamt är känslan av ensamhet. Jag och mina vänner brukar diskutera hur man står där, mitt bland massa folk, och känner sig utpekad och nästan skamsen. Detta för att ingen höjt sin röst till ens försvar.

+ Jesse Williams tal på BET awards.

- Att #HeteroPrideDay trendade på Twitter.

klar

Artikellänk är kopierad

Evyn Redar
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro