ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Du får betala ränta till kungen

Stefan Wahlberg · 23 Sep 2011
Uppdaterad 23 Sep 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det här med ”mitt och ditt” har varit knepigt att hantera för de kungar som genom historien har ansett sig ha gemensam ekonomi med statskassan. Även Sverige har drabbats av fenomenet och vår nuvarande kung Carl Gustaf verkar inte ha någonting emot den principen. Att hans förfäders  ekonomiska eskapader går hundratals år tillbaka i tiden har i varje fall inte hindrat honom från att årligen kvittera ut 307 500 kronor i statlig ränta som han har ärvt rättigheterna till. Jag läser om dessa kungliga utbetalningar i en bok från mitten av förra seklet och bestämmer mig för att gå till botten med saken. Hos riksgälden och regeringen hittar jag handlingar som visar vad det hela handlar om: Två gamla skulder som det svenska folket av hävd anses ha till ätten Bernadottes stamfader Karl XIV Johan sedan tvåhundra år tillbaka.Den största skulden härrör från 1813 då England överlät sitt franska krigsbyte, västindiska Guadeloupe, till Sverige som tack för att vi vände våra vapen mot Napoleon. När kriget var över sålde Sverige tillbaka ögruppen till Frankrike för 24 miljoner franc. Kungen ansåg att detta var hans privata pengar men använde dem till att betala den svenska statsskulden med och därmed hamnade folket i skuld till sin konung. Enligt ett avtal som upprättades hos riksdagen 1815 ska kungen erhålla årlig ränta på pengarna – så länge ätten Bernadotte sitter på tronen. Där regeringen 1983 tog upp frågan med kung Carl Gustaf så gick monarken med på att avstå sina ränteinkomster mot att hans årliga apanage i stället höjdes med motsvarande belopp. År 2004 skedde samma sak med en ännu äldre skuld som staten fortfarande betalade ränta på till kungen. Denna hade sin grund i en hemgift på 100 000 riksdaler som Karl XIII tillskansade sig från folket i samband med att han gifte sig 1774.Totalt handlar det alltså om 307 500 kronor som årligen har betalats från statskassan till kungen – och som fortfarande betalas inbakade i apanaget. Ibland är det onekligen väldigt viktigt att hålla isär statens och konungens kassakistor. Så var det ju däremot inte när dessa skulder en gång i tiden uppkom i de tidevarv som vi numera trodde hörde sagorna och sägnerna till. Sveriges Radios granskning av de missbrukade politikerpensionerna är fenomenal.  Sveriges tysta diplomati har uppenbarligen misslyckats i fallet Dawit Isaak.+

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro