ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Du kan inte ärva ett missbruk

Hillevi Wahl · 23 Nov 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Kan man ärva ett missbruk? Den frågan får jag ofta när jag är ute och föreläser kring alkoholism och ätstörningar.
Nej, själva missbruket ärver man inte. Men man kan ärva en känslighet. Både som människa - och för substansen, vare sig den är alkohol, socker eller andra droger.
 För likaväl som man kan ärva en krokig näsa eller blå ögon från sina föräldrar och far- och morföräldrar, kan man ärva både humor, styrka – och en känslighet. 
"Vissa barn är känsligare än andra", sa vår barnläkare när vi kom dit med vår son, som  ständigt var orolig för nya grejer och hade ont i magen. "Så är det bara."
Barn- och föräldrapsykologen Malin Alfvén menar att blyghet är ärftligt. 
Blyga, känsliga barn som går in i ett rum ställer sig oftast längst bak och tar in hela situationen. De känner av hur alla mår och vilka regler som gäller. Sedan gör de en analys av situationen och först därefter kan de ge sig in i samvaron. Om de vill."Blyga barn är fantastiska människokännare och blir därför ofta journalister, författare och skådespelare", säger Malin Alfvén.
 Men denna känslighet ger också barnet en hudlöshet. Allting går rakt in i hjärtat, vare sig det är elakheter eller smicker. Blyga, känsliga människor går på många nitar. Tidigt får man försöka hitta ett annat sätt att skydda sig. Inte sällan blir det med alkohol eller mat. Man bedövar sig. Både alkohol och socker är smärtstillande. De triggar igång samma belöningssystem i hjärnan, de korsreagerar. Det är ännu en anledning till att magsäcksopererade ofta blir alkoholister. Och nyktra alkoholister får ett starkt sötsug och går upp i vikt.
Just därför tänker jag att vi måste vara försiktiga med våra känsliga barn. Visa att alla inte kan ligga i framkant och armbåga sig fram genom livet. Vi behöver de analyserande, eftertänksamma barnen också. 
Och vi måste visa dem andra sätt att "skydda" sig när livet gör ont. Vi måste lära dem hantera livet utan att behöva bedöva sig. Vi måste visa hur man gör för att få igång må-bra-hormonerna på ett icke-destruktivt sätt. Med kroppskontakt och fysisk rörelse. Och med kramar och bekräftelse. Inte minst.


klar

Artikellänk är kopierad

Hillevi Wahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro