ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Du som turistar i Thailand legitimerar den odemokratiska regimen

staffan nordstrand · 26 Apr 2017
Uppdaterad 27 Apr 2017
Som turist i Thailand ger du regimen tummen upp, anser debattskribenten.

Som turist i Thailand ger du regimen tummen upp, anser debattskribenten. Foto: Bengt Alm & Jan Wlodarczyk/Alamy


"Kan du njuta av den avkopplingen på en paradisstrand i Thailand med gott samvete när du vet att landet styrs av en militärjunta som gång på gång begår övergrepp mot mänskliga rättigheter", skriver Staffan Nordstrand.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Thailand. Landet många av oss kallar för paradiset. Med kritvita stränder och knallturkost hav. Ett land befolkat av gästvänliga, leende människor som bjuder på sig själva och sin kultur. Som servar oss turister billig öl och mat på ständigt öppna krogar. Ett land som gjort för att skapa minnen som varar livet ut. Inte konstigt då att hundratusentals svenskar varje år tillbringar sin semester där. Kanske har du som läser detta en semesterresa inplanerad senare i år?

Men hur ser verkligheten ut bakom leendena, bortom stränderna och de avkopplande stunderna?

Enligt Human rights watch befinner sig Thailand i en mänskliga rättigheter-kris sedan militärkuppen 2014. Yttrandefriheten är under öppen attack och medierna censureras av militärjuntan. Politiska aktiviteter och offentliga sammankomster är förbjudna, den som kritiserar monarkin eller på annat sätt framför opassande politiska åsikter kan förföljas och trakasseras, eller dras inför militärdomstol.

25-åriga studenten och aktivisten Jatupat Boonphattararaksa förväntas dömas till 15 års fängelse, för att ha skrivit en artikel som framförde kritik mot monarkin och militärjuntan, och spridit den i sociala medier i slutet av 2016.

quotation startHuman rights watch rapporterar också att över 3 miljoner arbetskraftsinvandrare utnyttjas och tvingas att leva under katastrofala förhållanden i fabrikerna som producerar billig mat till hotellen och restaurangerna där turisterna flockas.quotation end

Inte bara de thailändska medborgarna och arbetskraftsinvandrarna utsätts för förföljelse av landets makthavare. Den brittiske människorättsaktivisten Andy Hall dömdes den 20 september 2016 till fyra års fängelse, för att ha rapporterat om missförhållanden och barnarbete på en fruktfabrik i Khiri Khan-provinsen i södra Thailand.

Den som väcker ont blod hos landets styrande kan hamna i ett av landets ökända fängelser. Här sitter både dömda brottslingar och oskyldiga människor i väntan på sina rättegångar.

Att slå sig ner i en solstol, placera tårna i den varma sanden och blicka ut mot ett bländande vackert och varmt hav. Beställa lite färsk frukt och en hink med iskall öl från närmaste strandbar. Det är avkoppling på hög nivå, något som vi nordbor verkligen behöver för att orka med årets mörka månader. Men kan du njuta av den avkopplingen med gott samvete när du vet att landet styrs av en militärjunta som gång på gång begår övergrepp mot mänskliga rättigheter?

Kanske tänker du som läser denna text: ”Ska man inte få unna sig en semester i Thailand, för pengar som man slitit ihop under året?”

Jo, det är självklart upp till var och en att besluta. Men du måste våga se sanningen i vitögat och inse att du som turistar i Thailand ger regimen tummen upp.

pil
Om debattören

• Gör: Författare och entreprenör

• Aktuell: Med boken ”Opium” om knarkets väg från Sydostasien till Sverige

• Bor: Stockholm

klar

Artikellänk är kopierad

staffan nordstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro