ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Du som vill tatuera ögonbrynen, akta så du inte hamnar hos mig

Daniel Oskarsson · 19 Jun 2017
Uppdaterad 19 Jun 2017
Antagligen tjänar jag mindre pengar på det här rådet, men hellre det än att gotta sig i någon annans olycka, skriver Daniel Oskarsson.

Antagligen tjänar jag mindre pengar på det här rådet, men hellre det än att gotta sig i någon annans olycka, skriver Daniel Oskarsson.


P3 Nyheter visar i en granskning av skönhetssalonger att många inte anmäler sin stickande och skärande verksamhet till kommunen. Jag har själv märkt att många aktörer i branschen hellre krattar hem lite extra pengar än garanterar ett bra resultat. Då är det viktigt att du som kund vet om salongen du går till följer lagen, skriver Daniel Oskarsson som är laserterapeut som arbetar med att ta bort tatueringar.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det händer på daglig basis – ett telefonsamtal och det låter nästan alltid likadant varje gång, som ett manus som läses upp; ”Hej, jag har gjort en kosmetiskt tatuering på ögonbrynen och jag undrar hur mycket det kostar att ta bort?”. Jag ser framför mig en vacker kvinna, nyss hemkommen ifrån en skönhetssalong, som tittar sig i spegeln och till sin skräck inser att hon ser mer ut som No Fear-loggan eller ”roten ur” än den symmetriska Halle Berry-looken hon hade förväntat sig. 3 000 kronor har hon lagt på att slippa underhållet med att noppra ögonbrynen, lägga skugga och ständigt gå till ”the ladies”. Förståeligt. Hade jag som man haft valet att kunna vakna upp varje morgon och vaxet redan ligger perfekt i frisyren, mot att köpa hårvårdsprodukter för mycket pengar och sen spendera halva morgonen att lägga stråna rätt bara för att se någorlunda representabel ut, hade jag gärna tagit det. Problemet är att allt låter bra i annonsen. Resultaten är varierande.

Här kommer jag in. Mitt jobb och passion är att hjälpa människor som har gjort tatueringar de sedan ångrar. En amerikansk studie 2015 visar att 23% ångrar en tatuering de har gjort. I Sverige hade det motsvarat ungefär 20.000 personer varje år. Idag finns mycket effektiva sätt att bleka tatueringar utan att lämna några märken efteråt, så då torde det inte vara några problem, eller? Det är ju bara att gå till Daniel och lasra bort och göra om. Riktigt så enkelt är det inte. Ögonen är mycket känsliga och det finns lagar som reglerar hur nära jag får gå med lasern. 2 cm runt ögonen och endast läkare är tillåtet att utföra ingrepp vilket gör att när vi tar in en läkare så skjuter kostnaden i taket. Hade tatueringen varit utanför det reglerade området hade det ”bara” kostat ca 10 000 kronor att ta bort den kosmetiska tatueringen man redan lagt ut 3 000 kronor på, men legitimerade läkare växer tyvärr inte på träd och skulle jag hyra in en läkare kan man räkna med dubbla kostnaden att ta bort en ögonbrynstatuering, som billigast. Då är vi uppe i 23 000 kronor och personligen hade jag hellre lagt de pengarna på en månad i Thailand än förbanna mig över den som satte mig i situationen.

P3 Nyheter visar i en granskning av skönhetssalonger att många väljer att inte anmäla sin stickande och skärande verksamhet till kommunen, av anledningen att kunna ligga under radarn och slippa kontrollen varje år. Jag har själv märkt att många aktörer i branschen hellre krattar hem lite extra pengar än garanterar ett bra resultat. Det är viktigt att du som kund vet om den som utför ingreppen gör det för den ekonomiska vinsten eller passionen som huvudsakliga syfte, men hur skall man någonsin kunna veta det? Egentligen är det inte så svårt. Det kan vara bra att börja reflektera över om salongen följer lagen. Vad har utföraren för recensioner på sociala medier? Har du fått en personlig rekommendation av en vän, eller hittade du en kupong på 90% rabatt någonstans? Tatueringar kanske inte är permanenta längre, men dubbelkolla gärna innan så att du inte hamnar på min brits istället för en playa i ett varmare land. Antagligen tjänar jag mindre pengar på det rådet, men hellre det än att gotta sig i någon annans olycka.

Daniel Oskarsson, certifierad laserterapeut 

pil
Fakta om debattören

• Från: Göteborg

• Ålder: 29 år

• Sysselsättning: Laserterapeut och ägare BläckOut Tatueringsborttagning

pil
Fakta om debatten

P3 Nyheter har granskat misslyckade bryntatueringar. Ingen myndighet kontrollerar att brynen blir snygga. Därför finns det heller ingen statistik över hur vanligt det är att folk blir missnöjda.

• En rundringning till salonger visar att det är väldigt vanligt att vilja ta bort sina misslyckade bryn.

• Det finns inga krav på utbildning för att få tatuera folk i ansiktet.

• Inga diplom eller certifikat utgör garanti för att en salong är bra.

• Kommunerna kontrollerar att miljöbalken följs. Men många salonger registrerar sig inte vilket gör att de inte kan kontrolleras, med risk för infektioner och blodsmitta som hiv och hepatit som följd.

• Så länge branschen är oreglerad så ligger ansvaret på den enskilda utövaren, som kan vara i princip helt outbildad.

Källa: P3 Nyheter

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Oskarsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro