ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Duellen: Är det dags att införa samtyckeslag?

Duellen · 14 Dec 2017
Uppdaterad 14 Dec 2017
Samtal med organisatörerna för de olika metoo-grupperna efter måndagens riksdagsdebatt angående metoo-uppropen.

Samtal med organisatörerna för de olika metoo-grupperna efter måndagens riksdagsdebatt angående metoo-uppropen. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT


Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) lovar att regeringen kommer lägga ett förslag till ny sexualbrottslag redan före jul. Vad tycker duellanterna Marie Söderqvist och Göran Greider – är det rätt att införa samtyckeslag?

klar

Artikellänk är kopierad

pil
Veckans fråga: Är det dags att införa samtyckeslag?

I dag är sexualbrottslagen formulerad så att det krävs våld eller tvång för att ett brott ska räknas som våldtäkt. Sexualbrottskommittén har lämnat förslag där frivilligheten förtydligas. Valet att delta måste komma till uttryck genom ord eller handling. Samtidigt säger vissa experter att sexbrott är ofta svåra att bevisa och de problemen består även om lagen ändras. Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) lovar att regeringen kommer lägga ett förslag till ny sexualbrottslag redan före jul.

Göran Greider: Samtyckeslag är ett steg framåt

Metoorevolutionen har blottlagt en patriarkal struktur av trakasserier och övergrepp som är fullständigt chockerande. Trots att jag kallar mig feminist och känner mig som feminist är jag skakad över allt som kommit fram. Det har uppenbarligen funnits vissa gränser för vad jag som man förmått uppfatta av en mycket vanlig kvinnlig erfarenhet.

Frågan nu är hur denna revolution ska kunna växlas in i konkreta förändringar? En av de viktigaste åtgärderna borde vara att öka anställningstryggheten i arbetslivet genom att skippa osäkra visstidsanställningar som alltid skapar utrymme för maktmanipulationer. Vänsterpartiet föreslår det, men det lär stöta på patrull från den politiska högern och arbetsgivarna. En annan konkret väg är att införa en samtyckeslag i sexualbrottslagen; där är riksdagens partier dessutom överens. En del experter förkastar idén och säger att det bara än mer kommer att fokusera på vad det kvinnliga offret gjort och sagt. Kanske det – men en sådan lag fokuserar samtidigt ännu mycket mer på vad förövaren har gjort och inte gjort, såsom att försäkra sig om ett samtycke.

Rimligen leder en sådan lagstiftning till att domare och åklagare tvingas bli mer kunniga i sexualbrottsmålen och mer medvetna om hur oerhört mycket de har att göra med nedärvda könsrollsmönster. Jag tror att en sådan lag innebär ett litet framsteg, även om det inte förändrar allt och omedelbart leder till långt fler fällningar i domstolarna.

Men en samtyckeslag skickar ut en signal till både rättsväsendet och befolkningen om att sexualbrotten nu tas på större allvar. Och för de många kvinnor som utsatts för ett övergrepp men tvekar om de ska anmäla eller inte borde en samtyckeslag ge lite mer hopp om att en anmälan tas på allvar och att ordentliga polisutredningar görs.

Sexbrott speglar djupa samhällsmönster. Det tar tid att ändra dem. En samtyckeslag är ett steg framåt.

pil
Göran Greider

• Ålder: 57 år.

• Bor: Årsta och Dala-Floda.

• Gör: Skribent, chefredaktör på Dala­-Demokraten.

• Har gjort: Medgrundare till tidskriften TLM, skrivit flera böcker.

• Politisk hållning: Socialdemokrat.

Marie Söderqvist: Ord kommer fortfarande stå mot ord

I kölvattnet av Metoo är samtyckeslagstiftning perfekt tajmat. Vem kan ha invändningar mot det, nu?Fast det kan man. Men om vi börjar med det som möjligen kan vara positivt om man anser att juridik ska användas för lätt populistisk, symbolpolitik. Genom att införa en samtyckeslagstiftning tydliggör man att det finns ett ansvar att ta reda på om viljan till sex är ömsesidig. Bara för att en kvinna befinner sig ensam med en man i en säng, betyder inte det att hon vill ha sex. Det finns en skyldighet för mannen att ta reda på det. Det är förstås en bättre ordning än motsatsen. Att i våldtäktsmål försöka klargöra om kvinnan sagt nej tillräckligt tydligt.Fast samtyckeslagstiftningen betyder inte med automatik fler fällande domar, som förespråkarna påstår. Det är fortfarande en man, en kvinna, inga vittnen och ofta en del alkohol i ett typiskt våldtäktsscenario. Om mannen säger: – Hon sade ja, och kvinnan säger: – Jag sade nej, är vi tillbaka på samma läge som idag. Ord står mot ord. Ingen teknisk bevisning, inga vittnen. Försvarsadvokater kommer att fortsätta ställa frågor om underkläder och sexvanor för att försöka reda ut om det är sannolikt att kvinnan ville och på något sätt uttryckt sitt samtycke. Mannen kommer i vissa fall medvetet ha tillskansat sig sex utan att ha försäkrat sig om att det var en ömsesidig önskan. I andra fall kan han ha trott att det var ömsesidigt, fast det inte var det. Och i ytterligare andra fall har kvinnan efteråt mått dåligt och ångrat sig. Och ibland har kvinnan hittat på. Den lilla detaljen tycks i metoo-hysterin blivit helt bortglömd. Vi har ett juridiskt system därför att människor inte alltid talar sanning. Det juridiska systemet ska i den mån det går, avgöra om ett brott begåtts.Att man är oskyldig tills motsatsen är bevisad är en av de viktigaste principerna som finns i en rättsstat. Och den är värd att värna.

pil
Marie Söderqvist

• Ålder: 49 år.

• Bor: Enebyberg.

• Gör: Skribent, konsult.

• Har gjort: Förbundsdirektör på Livsmedels­företagen, vd på United Minds, krönikör Expressen, ledarskribent Svenska Dagbladet.

• Politisk hållning: Borgerlig

klar

Artikellänk är kopierad

Duellen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro