ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Duellen: Är det rätt av Alliansen att vilja fälla försvarsministern?

Duellen · 1 Sep 2017
Uppdaterad 1 Sep 2017

Foto: Erik Simander/TT/Metro


I ena ringhörnan, kvinnan med den raka högern, Marie Söderqvist. I den andra, mannen med vänsterkroken, Göran Greider. Veckans ämne är It-skandalen på Transportstyrelsen och misstroendeförklaringen mot försvarsminister Peter Hultqvist (S).

klar

Artikellänk är kopierad

pil
Veckans fråga: Är det rätt av alliansen att vilja fälla försvarsministern?

Två ministrar fick gå när IT-skandalen i Transportstyrelsen briserade i somras. I veckan avgick Stefan Löfvens statssekreterare Emma Lennartsson. Hon uppger att hon inte förstod allvaret i situationen. Men allianspartiernas misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist (S) står kvar. Är det rätt av Alliansen att vilja fälla försvarsministern?

Marie Söderqvist: Avsätt statsministern i stället!

Vill man vinna poäng bland väljare är det fel att kräva försvarsminister Peter Hultqvist avgång. Han har gjort sig populär i breda lager genom att stärka den svenska försvarsförmågan. Ett så kallat värdlandsavtal med Nato har godkänts, försvaret har fått mer pengar och svenska soldater övar krig i Östersjön med brittiska elitstyrkor.

Samtidigt som Hultqvist fortfarande bekänner sig till den rödgröna doktrinen som säger att nedrustningen är det enda rätta, ägnar han sig åt upprustning. I sann pragmatisk socialdemokratisk anda säger han en sak och gör något helt annat. Hanterar man detta dubbelspel någorlunda skickligt, vilket Hultqvist gjort, kan man bli respekterad och omtyckt i flera läger. Principfasthet och ideologier vinner man däremot varken väljare eller allmän popularitet på.

Men oppositionen har hävdat, med viss rätt, att den skada Transportstyrelsen tillfogat Sverige handlar om skyddet av svenska säkerhetsintressen, just det Peter Hultqvist är satt att ta det yttersta ansvaret för. Han om någon borde ha förstått hur allvarligt det var och upplyst statsministern om saken. Men det gjorde han inte, alltså borde han avsättas för det. På samma sätt som de andra ansvariga ministrarna avsatts. När nu statsminister Stefan Löfven låtit sin statssekreterare lämna har han i praktiken erkänt att han inte klarat av att skapa en regering som kan hantera komplicerade frågor. Men Löfven räddas kvar därför att alliansen inte kan hantera regeringsfrågan. De borgerliga partierna kan inte fälla regeringen eftersom de inte vet med vem de ska regera, efteråt. I stället fäller de alla runt omkring den som verkligen är ansvarig. Om det är rätt? Det beror på hur cynisk man är.  

pil
Marie Söderqvist

• Ålder: 49 år.

• Bor: Enebyberg.

• Gör: Skribent, konsult.

• Har gjort: Förbundsdirektör på Livsmedels­företagen, vd på United Minds, krönikör Expressen, ledarskribent Svenska Dagbladet.

• Politisk hållning: Borgerlig

Göran Greider: Lägg ner misstroendeförklaringen och sansa er, Alliansen

Jag är direkt chockad över att Alliansen är på väg att förvandla svensk demokrati till ett spektakel, ett skämt. Tillsammans med SD har allianspartierna sedan i våras hotat med misstroendeförklaringar mot den ena ministern efter den andra. Man använder sig i praktiken av ett högerpopulistiskt parti för att göra det nästan omöjligt att regera detta land. Annie Lööf och Jan Björklund, som med moraliskt darr på rösten deklarerat att de aldrig vill stödja sig på SD, borde känna sig obekväma med situationen: det är ju enbart med SD:s hjälp som försvarsminister Hultqvist kan fällas. Extra märkligt, eftersom just Hultqvist gjorde vad som ålåg honom för att säkra försvarsmakten från IT-läckan.

Haveriet på Transportstyrelsen har en lång förhistoria där ansvaret måste fördelas på flera regeringar. Ytterst handlar det om privatiseringar av det som borde förbli offentlig verksamhet, en marknadsliberal vision som går under namnet New Public Management. Att en generaldirektör bryter mot lagen för att sjösätta ett kontrakt med ett utländskt storbolag för att hantera uppgifter som gäller rikets säkerhet – det visar att ämbetsmannaidealen, ja en offentlig moral har urholkats.

Alliansregeringen drev på privatiseringen, och den sittande regeringen lyfte inte ett finger för att stoppa det förrän haveriet var ett faktum. Men i stället för att gå till botten med haveriet och rannsaka även sig själva, väljer Alliansen den enkla vägen: en maktdemonstration med stöd av ett högerpopulistiskt parti.

Det enda rimliga är att skandalen utreds på djupet och att det får ta sin tid. Annars havererar svensk politik.

pil
Göran Greider

• Ålder: 57 år.

• Bor: Årsta och Dala-Floda.

• Gör: Skribent, chefredaktör på Dala­-Demokraten.

• Har gjort: Medgrundare till tidskriften TLM, skrivit flera böcker.

• Politisk hållning: Socialdemokrat.

klar

Artikellänk är kopierad

Duellen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro