ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Duellen: Är det rätt av regeringen att höja bankavgiften?

Duellen · 9 Jun 2017
Uppdaterad 1 Sep 2017
Marie Söderqvist och Göran Greider ger ett höger- och vänsterperspektiv på frågan om bankskatt.

Marie Söderqvist och Göran Greider ger ett höger- och vänsterperspektiv på frågan om bankskatt. Foto: TT, Dzenita Mesic


I ena ringhörnan, mannen med vänsterkroken, Göran Greider. I andra, kvinnan med den raka högern, Marie Söderqvist. Första ämnet för duellanterna är bankavgifter.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
Veckans fråga

Från och med nästa år ska alla svenska banker betala en större resolutionsavgift. Det är alltså avgiften till riskreserven om staten skulle behöva rädda bankerna. Nordea har hotat att lämna Sverige om avgiften höjs. Är det rätt av regeringen att fortsätta höja avgiften trots risken att svenska banker flyttar utomlands?

Göran Greider:  Flytta då, Nordea!

Vad är brottet att råna en bank, mot brottet att grunda en bank? Det där berömda yttrandet är lika roligt varje gång. Det finns en konstant misstro mot i synnerhet storbanker som är sig lik världen över. Få saker har påverkat amerikansk politik som avskyn för Wall Streets finansjättar, som orsakade den globala finanskrisen 2008 men sedan räddades av staten. Och när folk hör att de fyra svenska storbankerna gör nära 100 miljarder i vinst och samtidigt lägger ner filialer på småorter och inte ens ser till att det finns kontanter blir många asförbannade.

När regeringen föreslog att den så kallade resolutionsavgiften skulle höjas med några tiondelars procent gick Nordeas direktörer i taket av upprördhet. Banken hotade att flytta. Själv blev jag glad när jag hörde det – och inte bara för att det under Panamaskandalen visade sig att Nordea hjälpt många förmögna att slippa skatt. Sverige lever nämligen mycket farligt med fyra storbanker som i hög grad livnär sig på en uppblåst bostadsbubbla; spricker den krisar bankerna och skattebetalarna får rycka in. Det var vad som skedde på 90-talet. Krisande banker rusade till den så kallade bankakuten som glatt betalade ut över 60 miljarder i socialbidrag till kapitalismen.

quotation startSverige lever nämligen mycket farligt med fyra storbanker som i hög grad livnär sig på en uppblåst bostadsbubbla; spricker den krisar bankerna och skattebetalarna får rycka in.quotation end

Nu har regeringen mildrat sitt förslag och Nordea kanske stannar i landet. Synd!

Nej, vad vi skulle behöva är fler lokalt förankrade småbanker, och en hårdare lagstiftning för vad banker får syssla med. Storbanker är kapitalismens mäktigaste aktörer. Bäddas de inte in av regleringar och skatter slutar det alltid med djupa ekonomiska kriser och folkligt raseri.

pil
Göran Greider

• Ålder: 57 år.

• Bor: Årsta och Dala-Floda.

• Gör: Skribent, chefredaktör på Dala­-Demokraten.

• Har gjort: Medgrundare till tidskriften TLM, skrivit flera böcker.

• Politisk hållning: Socialdemokrat.

Marie Söderqvist: Bankskatt är populistpolitik som skadar Sverige

Det är lätt att tycka illa om banker. De anses dock inte riktigt lika obehagliga som riskkapitalister. Men betraktas ofta med samma blick. De tjänar pengar på pengar. De lånar ut dyrt och de ger minimalt tillbaka i ränta. De bryr sig mest om rika och betydligt mindre om fattiga. Och när det blåser riktigt hårda ekonomiska vindar kommer bankerna till staten och låter sig räddas av oss skattebetalare. Det skulle förmodligen vara helt omöjligt att skapa en ”krama din bank”-förening.

Sådana verksamheter brukar vara relativt lätta för en socialdemokratisk regering att ge sig på. Utan risk för folkliga protester. Med Vänsterpartiet efter sig har Socialdemokraterna därför i ett svagt ögonblick lovat både sina väljare och Vänsterpartiet ett införande av någon sorts bankskatt.

Regeringens förslag i budgeten som innebär en dramatisk ökning av resolutionsavgiften, en summa som ska fonderas och användas i bankkriser, hade nog gått rätt obemärkt förbi, om det inte varit för Björn Wahlroos och Nordea.

I stället för att göra som vanliga svenska försiktiga företagsledare, som försynt dricker kaffe med regeringen och sedan i bästa fall använder sin branschförening för lite principiella protester, berättade både bankens VD och dess styrelseordförande att Nordea lämnar Sverige om regeringen gör verklighet av sin bankskatt. Sverige är ett litet land i en stor, stor globaliserad värld. Det går inte längre att godtyckligt höja kostnaden för att bedriva verksamhet i Sverige, utan att den som drabbas börjar leta efter andra möjligheter.

Bankskatt är populistpolitik som skadar Sverige.

quotation startSverige är ett litet land i en stor, stor globaliserad värld. Det går inte längre att godtyckligt höja kostnaden för att bedriva verksamhet i Sverige, utan att den som drabbas börjar leta efter andra möjligheterquotation end

Att regeringen nu tvingats backa visar två saker: Sverige behöver fler tuffa näringslivsföreträdare som Björn Wahlroos och den socialdemokratiska regeringen vet att i längden går det inte att driva en näringslivsfientlig politik. Inte ens mot banker.

pil
Marie Söderqvist

• Ålder: 49 år.

• Bor: Enebyberg.

• Gör: Skribent, konsult.

• Har gjort: Förbundsdirektör på Livsmedels­företagen, vd på United Minds, krönikör Expressen, ledarskribent Svenska Dagbladet.

• Politisk hållning: Borgerlig

klar

Artikellänk är kopierad

Duellen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro