ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Duellen: Är Magdalena Anderssons budget bra för Sverige?

Duellen · 22 Sep 2017
Uppdaterad 22 Sep 2017
Finansminister Magdalena Andersson (S) omgiven av fotografer under den klassiska budgetpromenaden från finansdepartementet till riksdagen.

Finansminister Magdalena Andersson (S) omgiven av fotografer under den klassiska budgetpromenaden från finansdepartementet till riksdagen. Foto: Foto: Lars Pehrson / SvD / TT


I ena ringhörnan, mannen med vänsterkroken, Göran Greider. I andra, kvinnan med den raka högern, Marie Söderqvist. Ämnet är regeringens budget för 2018.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
Veckans fråga

I onsdags presenterade finansminister Magdalena Andersson statsbudgeten för 2018. Bland annat ska det satsas på pensionärer, barnfamiljer och studenter. 3,4 av de 43,8 miljarder som läggs på satsningar och skattesänkningar är finansierade med skattehöjningar. Oppositionen kritiserar budgeten för att vara slösaktig och menar att det är fel att gasa mitt i högkonjunktur.Är Magdalena Anderssons budget bra för Sverige?

Göran Greider: Budgeten lyfter oss

Höjt barnbidrag! Avdragsgill fackavgift! Pengar till äldreomsorg och sjukvård! Jag blev direkt glad när finansminister Magdalena Andersson presenterade sin höstbudget. Det var ett bra tag sedan som riktig politik diskuterades och inte bara misstroendeförklaringar och allmänt personfixerat käbbel.

När det sker, när riktig politik diskuteras, ja, då tar vi alla ett litet kliv ut ur ett cyniskt politikspel och börjar istället grubbla över vad vi anser är viktigt i samhället. Även den Allians som nu klagar högljutt över en lättsinnig budget tror jag på ett sätt känner sig mentalt lättad: Nu står politik mot politik! Vänster mot höger! Vi glömmer för en stund vem som är bra i TV eller vem som jagas av opinionssiffror: Nu gäller sakfrågor och reformer! Och fyrtiotre miljarder? Bra. Jag tror att det är helt avgörande för politikens rykte att den vågar sig på mer än bara detaljjusteringar.

Det var länge sedan en regering lanserade satsningar i den här skalan: Nästan 44 miljarder. Ändå betalar man av lika mycket på statsskulden. Och vad det säger är att Sverige är ett oerhört rikt land och att det finns gott om pengar att bedriva fördelningspolitik med om man låter bli att sänka skatter. Bara för något år sedan varnade högern för en förestående ”systemkollaps”. Undergången var nära. Högerpopulismen växte. Jag tror att det enda sättet att bekämpa högerpopulismen på i längden är fördelningspolitik.

Det här är den första riktigt kraftfulla budget som regeringen lagt. Inget mes. Ordentliga tag. Och till dem som är rädda för överhettning har jag goda förslag: Se till att framöver dra in köpkraft från de allra översta inkomstskikten som det senaste årtiondet sluppit så många tunga skatter, från förmögenhetsskatt till fastighetsskatt. Det kyler ner ekonomin.

Magdalena Anderssons budget är bra inte bara för svenska folket. Den har en välgörande inverkan även på våra folkvalda politiker.

pil
Göran Greider

Ålder: 57 år.

Bor: Årsta och Dala-Floda.

Gör: Skribent, chefredaktör på Dala­-Demokraten.

Har gjort: Medgrundare till tidskriften TLM, skrivit flera böcker.

Politisk hållning: Socialdemokrat.

Marie Söderqvist: Budgeten visar att regeringen inte bryr sig om utanförskap

Enligt svenska akademins ordlista är en budget en ”plan över beräknade inkomster och utgifter”. I onsdags presenterade finansministern Magdalena Andersson den socialdemokratiska planen för Sveriges inkomster och utgifter.Alliansen hade i sina budgetar en plan som var relativt tydlig – det skulle alltid löna sig att arbeta.  Alliansen hade identifierat det de såg som det stora samhällsproblemet – utanförskap. Det fanns människor som aldrig kom in på arbetsmarknaden utan tillbringade decennier i olika bidragssystem. Det ville dåvarande regering bryta med genom att göra det mer attraktivt att ta även lågbetalda jobb. Ett jobb skulle alltid vara mer lönande för den enskilde än bidrag.En budget speglar vad en regering tycker är viktigt.Den budget som presenterades i onsdags visar är att Socialdemokraterna tror att man kan köpa sig väljare. Alla med barn får minst 200 kronor mer i månaden. Det är ett par miljoner väljare. Alla pensionärer får sänkt skatt, ytterligare ett par miljoner väljare. Och alla fackliga medlemmar kommer att få göra avdrag för medlemskapskostnaden. Socialdemokraterna hoppas förstås att väljarna ska minnas från vem de frikostiga gåvorna kommit, om ett år, på valdagen.Att försöka köpa sig till ett fortsatt maktinnehav är den viktigaste frågan för regeringen.

Den frågan som alliansen satte på dagordningen – utanförskapet – är ännu mer aktuell idag. Hur ska vi se till att alla som finns i Sverige ges en chans att få arbete och bli en del av ett fungerande samhälle och inte en del av de växande så kallade ”särskilt utsatta områdena”? Den frågan ger regeringen inget svar alls på i sin budget. Vilket betyder att man inte har någon plan för det som de flesta väljarna tycker är den viktigaste frågan.

pil
Marie Söderqvist

• Ålder: 49 år.

• Bor: Enebyberg.

• Gör: Skribent, konsult.

• Har gjort: Förbundsdirektör på Livsmedels­företagen, vd på United Minds, krönikör Expressen, ledarskribent Svenska Dagbladet.

• Politisk hållning: Borgerlig

klar

Artikellänk är kopierad

Duellen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro