ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Duellen: Borde det bli lättare att få sjukersättning?

Duellen · 1 Dec 2017
Uppdaterad 1 Dec 2017

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT


Allt fler sjukskrivna nekas ersättning eftersom regeringen har som mål om att få ner antalet sjukpenningdagar. Borde det bli lättare att få sjukersättning? Göran Greider och Marie Söderqvist duellerar.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
Veckans fråga: Borde det bli lättare att få sjukersättning?

Allt fler sjukskrivna nekas ersättning eftersom regeringen har som mål om att få ner antalet sjukpenningdagar per person och år. Nu har Försäkringskassan högre krav på sjukintygen och läkarna får ägna mycket längre tid åt att skriva kompletterande intyg, rapporterar Sveriges radio. Sedan hösten 2015 har avslagen tredubblats. .

Göran Greider: Det verkligt sjuka här är det så kallade arbetssamhället

Är det läkaren som träffar patienten som bestämmer om patienten är sjuk – eller är det den myndighet som heter Försäkringskassan? Plötsligt friskförklaras en person som en läkare bedömt som sjuk av en försäkringsläkare som aldrig ens träffat patienten ifråga. Det är rätt många idag, särskilt arbetarkvinnor längst ner på klasstegen, som vaknar upp i välfärdsstaten Sverige och undrar var de har hamnat och (för att citera Leif Östling) ”vad fan de får ut” av skatten de betalat i alla år.

2008 införde Alliansregeringen hårdare regler i sjukförsäkringen, ja bland de hårdaste i Europa. Det var ett svar på en ökande misstro mot sjuka människor och anklagelser om att de helt enkelt inte är sjuka utan bara vill slippa jobba. Den rödgröna regeringen har sedan dess lättat upp vissa av reglerna men ställer i grunden upp på samma stenhårda, omänskliga arbetslinje men utan att vilja erkänna det. Den rödgröna regeringen har drivit på Försäkringskassan att till varje pris pressa ner sjuktalen. Och sjuka människor har plötsligt inte rätt att vara sjuka och döms istället till fattigdom.

Men nu stiger ilskan. De senaste två åren har tre gånger fler nekats sjukpenning. I medierna fladdrar isande reportage förbi om människor som knappt kan stå på benen men ändå anses arbetsföra.

Att en regering har som enda mål att sjuktalen ska pressas ner är att lägga lock på grundproblemet: Hur har människor det på de hårda jobben? Varför är det en stor majoritet kvinnor som klappar ihop och måste sjukskriva sig?

Det verkligt sjuka här är det så kallade arbetssamhället. Sociologen Roland Paulsen har blivit nästan folkkär för att han påpekat det vansinniga i att människor sliter ut sig i ett samhälle där arbetstiden egentligen skulle kunna kortas rejält. Kortare arbetstid och bättre arbetsmiljö – det är bara så man i längden får ner sjukskrivningarna.

pil
Göran Greider

• Ålder: 57 år.

• Bor: Årsta och Dala-Floda.

• Gör: Skribent, chefredaktör på Dala­-Demokraten.

• Har gjort: Medgrundare till tidskriften TLM, skrivit flera böcker.

• Politisk hållning: Socialdemokrat.

Marie Söderqvist:Alla behövs på arbetsmarknaden och alla kan jobba efter sina förmågor

Att bli sjuk, inte klara av att jobba och därefter förlora sin ersättning från Försäkringskassan är förstås väldigt traumatiskt och smärtsamt. Det leder förutom till ekonomiska problem också till bitterhet och inte sällan misstro mot myndigheter.

Försäkringskassan styrs av politiska beslut. Och Försäkringskassans uppgift är att göra bedömningar om huruvida människor som är sjuka kan jobba. Det vill säga Försäkringskassan gör inte fel som har åsikter om att människor som blivit sjukskrivna kan arbeta.Både Göran Greider och jag skulle kunna bryta benen och ändå ha kvar hela vår arbetsförmåga. Man kan skriva kolumner med gips på fötterna och kryckor. Men hade vi jobbat som slaktare hade det förmodligen varit rimligt att konstatera att vi inte alls kunde genomföra våra jobb. Det vill säga att vilket typ av arbete man har spelar större roll än vilken åkomma man lider av. Och det är helt rätt tänkt. Alla behövs på arbetsmarknaden och alla kan jobba efter sina förmågor.Men i verkligheten blir det inte så. Den främsta orsaken till det är att Arbetsförmedlingen inte fungerar. En försäkringskassa som agerar utifrån att alla kan jobba måste ha en arbetsförmedling vid sin sida som ser till att alla matchas mot ett jobb de kan utföra. Man kan inte ha den ena sidan utan den andra.Arbetsförmedlingen, en jättekoloss som kostar 80 miljarder om året klarar inte av sina grundläggande uppgifter att hjälpa människor att hitta nytt arbete. Kombinationen mellan en försäkringskassa som granskar alla sjukskrivna för att se om de har möjlighet att arbeta och en arbetsförmedling som inte förmedlar några jobb blir förstås förödande för de enskilda människor som hamnar i kläm.

pil
Marie Söderqvist

• Ålder: 49 år.

• Bor: Enebyberg.

• Gör: Skribent, konsult.

• Har gjort: Förbundsdirektör på Livsmedels­företagen, vd på United Minds, krönikör Expressen, ledarskribent Svenska Dagbladet.

• Politisk hållning: Borgerlig

klar

Artikellänk är kopierad

Duellen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro