ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Duellen: Är Svenska Akademien otidsenlig?

Duellen · 24 Nov 2017
Uppdaterad 24 Nov 2017
Sara Danius, ständig sekreterare i Svenska Akademien presenterar årets Nobelpristagare i litteratur som i år går till den brittisk-japanske författaren Kazuo Ishiguro.

Sara Danius, ständig sekreterare i Svenska Akademien presenterar årets Nobelpristagare i litteratur som i år går till den brittisk-japanske författaren Kazuo Ishiguro. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT


18 kvinnor har genom en granskning i Dagens Nyheter anklagat en känd svensk kulturprofil för sexuella trakasserier och övergrepp. Mannen har nära personliga kopplingar till Svenska Akademien och kulturklubben han driver har fram till nu fått ekonomiskt stöd från dem.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
Veckans fråga: Är Svenska Akademien otidsenlig?

18 kvinnor har genom en granskning i Dagens Nyheter anklagat en känd svensk kulturprofil för sexuella trakasserier och övergrepp. Mannen har nära personliga kopplingar till Svenska Akademien och kulturklubben han driver har fram till nu fått ekonomiskt stöd från dem.

Marie Söderqvist: Svenska akademien kan ha en del att lära andra

Det skulle onekligen vara ett sorts ödets ironi att när Svenska akademien äntligen fått sin första kvinnliga ständiga sekreterare sedan starten 1786 (16 män har hunnit vara det innan professor Sara Danius blev utsedd), skulle institutionen falla på en sexbesatt fransman. Då syftar jag inte på Gustaf III som grundade akademin efter fransk förlaga, utan på den så kallade kulturmannen.

När den ständiga sekreteraren fick en fråga om varför akademin varit så generös mot kulturmannen trots att ryktena om hans beteenden funnits sedan 80-talet, svarade hon på det enda rimliga sättet: ”Han har gjort stora insatser för kulturen.” Precis så är det, eller har varit fram till nu.Genialitet, framgång och skicklighet har alltid gått före trevlighet. Och en del män, absolut inte alla, har använt den makt som kommit med deras prestationer för att tillskansa sig vad de vill ha, vilket inte sällan handlat om sex. Kulturmannen är bara en av dem. Andra är Kevin Spacey och Örjan Ramberg. Fantastiska aktörer i kulturens tjänst som kan bära hela skådespel och tv-serier på sina stjärnbeströdda axlar.

Men nu är både Kevin Spacey och Örjan Ramberg utslängda från sina egna succéföreställningar, Timells tv-karriär avslutad, Lotta Bromé har tvingats lämna Sveriges radio och Fredrik Virtanens timeout från Aftonbladet kommer troligen att bli lång. Tiden tycks vara över då genialitet och framgång ursäktar allmän svinighet. Det tycks gälla rätt lika för män som kvinnor, homosexuella som straighta.Det har inget med Svenska akademien att göra. Till skillnad från många andra verkar Sara Danius kunna hantera situationen. Snabbt agerande, genomtänkta svar som troligen bottnar i en egen föreställning om rätt och fel och en extern professionell utredning som granskar anklagelserna. Det bevisar faktiskt motsatsen – att en traditionstyngd, gammaldags organisation kan ha en del att lära andra.

pil
Marie Söderqvist

• Ålder: 49 år.

• Bor: Enebyberg.

• Gör: Skribent, konsult.

• Har gjort: Förbundsdirektör på Livsmedels­företagen, vd på United Minds, krönikör Expressen, ledarskribent Svenska Dagbladet.

• Politisk hållning: Borgerlig

Göran Greider:Vi kan inte ha en institution med så mycket godtycklig makt

Svenska akademien är i blåsväder och anseendet sjunker som en sten. Ha! säger jag, som alltid tyckt det är sjukt att denna akademi haft ett sådant inflytande i svenskt kulturliv. Och när en ”mäktig kulturprofil” med personliga band till medlemmar i akademin år efter år fått en massa pengar från samma akademi – då är det fråga om en vänskapskorruption som direkt borde leda till avgångar, särskilt som personen enligt vittnen begått sexualbrott. Men ledamöterna avgår som bekant bara med döden. De sitter på livstid. Bara Gud kan eventuellt utkräva ansvar.

Vi kan inte ha en institution i svenskt kulturliv med så mycket godtycklig makt (över stipendier och priser) men med så extremt lite insyn i verksamheten och så små möjligheter till ansvarsutkrävande. Den som valts in i sällskapet har, enligt stadgarna, inte ens rätt att gå ur! Den slutna akademin speglar i själva verket en särskild konstnärsmyt: Den ensamme skaparen, höjd över samhället, otillgänglig. Kort sagt – det ”manliga geni” som har figurerat en hel del i #metoo-upproren från kulturvärlden: stjärnor som i kraft av sin status gör vad fan de vill.

Att akademin på senare årtionden fått en än högre status än tidigare beror på att kulturen i övriga samhället har dragits ner – besparingar, krympta eller försvunna kultursidor och samtidigt ett slags förgudande av de litterära stjärnorna. När Bob Dylan krånglade med sitt Nobelpris gladde jag mig oerhört över att de aderton mötte en makt de inte riktigt rådde på: Dylans långa tystnad.

Den makt Svenska akademien har över en lång rad priser och stipendier borde överlämnas till exempelvis ett råd tillsatt av Författarförbundet och Förläggareföreningen. Nobelpriset kan akademin behålla, eftersom det knappt alls påverkar svenskt kulturliv. Stadgarna bör ändras så att ledamöter får rätt att utträda.

Snille och smak är Svenska akademiens valspråk. Lägg åtminstone till omutlighet.

pil
Göran Greider

• Ålder: 57 år.

• Bor: Årsta och Dala-Floda.

• Gör: Skribent, chefredaktör på Dala­-Demokraten.

• Har gjort: Medgrundare till tidskriften TLM, skrivit flera böcker.

• Politisk hållning: Socialdemokrat.

klar

Artikellänk är kopierad

Duellen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro