ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Duellen: Hur ser vi till att #metoo inte bara blir en fluga?

Duellen · 20 Okt 2017
Uppdaterad 20 Okt 2017

Hashtaggen metoo har tagit över internet de senaste dagarna och riktat strålkastarljuset mot sexuella övergrepp och trakasserier. Men hur ska vi göra för att ta uppropet från webben och in i vardagen där det kan göra verklig skillnad. Marie Söderqvist och Göran Greider duellerar!

klar

Artikellänk är kopierad

pil
Veckans fråga: Hur ser vi till att #metoo inte bara blir en fluga?

Hashtaggen metoo har i kölvattnet av Harvey Weinstein-skandalen riktat strålkastaren på sexuella trakasserier och övergrepp. Hela veckan har mestadels kvinnor vittnat i sociala medier om händelser som de har varit med om. Men vad händer efter att hashtaggen dör ut? Hur ser vi till att detta inte bara blir en fluga?

Göran Greider: Det krävs politiska steg för att stoppa sextrakasserierna

Politik krävs mot sextrakasserier!

En hashtag har skakat patriarkatet och fått massor av kvinnor (och några män) att stiga fram och tala om sexuella trakasserier och övergrepp. Trycket har ökat på oss män att säga ifrån när vi hör könsfördomar vina i luften. Men ingen hashtag rubbar en könsmaktsordning som sitter i samhällets minsta porer. #metoo har slagit på en enorm strålkastare i ett nyss mörklagt rum men det är dags att ta fortsatta, politiska steg. Några förslag:

1. Inför kvotering till bolagsstyrelser! Ju fler kvinnor som sitter i ledningen för bolag desto större är utsikterna att sexuella trakasserier uppmärksammas! Företagsvärldens högre höjder är ofta en manligt enkönad värld och vi vet vilka beteenden som lätt alstras i sådana och man kan vara rätt säker på att det legitimerar liknande beteenden nedåt.

2. Inför en samtyckeslag! Förslag har lagts och en skärpning av sexualbrottslagstiftningen lär nog komma. Ett avgörande skäl till att kvinnor ofta tiger om övergrepp, är att de fruktar att de själva ska misstänkliggöras i rättssalarna.

3. I vissa branscher är trakasserier förmodligen extra vanliga än i andra, t ex Hotell och restaurangnäringen, både från gäster, chefer och arbetskamrater. De nordiska facken har haft konferenser om frågan och kommer att jobba mer med det. Överhuvudtaget tror jag att ju tryggare arbetslivet blir, desto större är chansen att den som råkar ut för ett övergrepp vågar berätta och anmäla. Otrygga anställningar blir alltmer vanliga världen över och det tystar inte minst kvinnor. Den som är rädd att mista jobbet bråkar inte lika lätt. Mer löntagarmakt!

4. Sätt press på den reklambransch där kvinnor ofta reduceras till objekt! Undersökningar brukar visa att reklam får väldigt många kvinnor att må dåligt över sitt utseende – självförtroendet försämras och gör det svårare att våga säga ifrån i utsatta situationer. Den sexualiserade reklamen måste bekämpas!

pil
Göran Greider

Ålder: 57 år.

Bor: Årsta och Dala-Floda.

Gör: Skribent, chefredaktör på Dala­-Demokraten.

Har gjort: Medgrundare till tidskriften TLM, skrivit flera böcker.

Politisk hållning: Socialdemokrat.

Marie Söderqvist: Nu kan ingen man längre skylla på att han inte visste

Kanske kommer det som en överraskning för många män, de som oombedda aldrig skulle sätta en hand på en kvinnas rumpa, att så många andra män gör just det. Det spelar ingen roll om man är minister, Hollywoodstjärna eller student. Det finns ytterst få kvinnor som aldrig fått en oönskad sexuell invit. Och jag måste erkänna att jag levt i föreställningen att det är så livet är. Är man kvinna ingår det att lära sig hantera och manövrera i en miljö där män självklart ger uttryck för sin sexuella lust. Det är lika självklart som att man måste kolla efter bilar när man går över en väg. Slarvar man med det kan det gå illa. Inte så att det är den påkördas fel. Absolut inte. Men det är så världen ser ut och det lär man sig att förhålla sig till. Tanken att kvinnor har rätt att helt själva definiera tillvaron och då förmodligen skulle plocka bort sådär nittio procent av alla sexuella förslag, skämt, kommentarer, närmanden och inviter har aldrig slagit mig, det måste jag erkänna. Men det är förstås en tilltalande tanke, men det finns en del men.

Jag tycker inte att vi kan skapa en sådan värld genom att hänga ut män likt medeltidens häxprocesser, där alla ansågs skyldiga tills motsatsen bevisades, vilket var omöjligt.

Däremot går det att förflytta föreställningar om vad som är acceptabelt betande.

1979 blev det brottsligt att aga barn i Sverige i uppfostrande syfte. Den lagförändringen ansågs då som absurd och omöjlig av många. Men idag anses det absurt att använda våld för att tillrättavisa barn, hur stökiga de än är. Föreställningar går att förändra. Men det tar tid. Men nu kan ingen man längre skylla på att han inte visste. Kvinnor har nu kollektivt talat om att de inte accepterar att män självsvåldigt tar sig frihet att definiera hur sexuella inviter och agerande ska se ut.

pil
Marie Söderqvist

• Ålder: 49 år.

• Bor: Enebyberg.

• Gör: Skribent, konsult.

• Har gjort: Förbundsdirektör på Livsmedels­företagen, vd på United Minds, krönikör Expressen, ledarskribent Svenska Dagbladet.

• Politisk hållning: Borgerlig

klar

Artikellänk är kopierad

Duellen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro