ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Duellen: Hur ska vi hantera högerextrema?

Duellen · 7 Jul 2017
Uppdaterad 8 Jul 2017
Medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen kastar tillbaka skorna från skomonumenetet som byggts i protest mot organisationens deltagande under Almedalsveckan. De hade inte tillstånd att plocka bort skorna.

Medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen kastar tillbaka skorna från skomonumenetet som byggts i protest mot organisationens deltagande under Almedalsveckan. De hade inte tillstånd att plocka bort skorna. Foto: Janerik Henriksson / TT


I ena ringhörnan, mannen med vänsterkroken, Göran Greider. I andra, kvinnan med den raka högern, Marie Söderqvist. Ämnet är nazister på Almedalen och högerextrema på Bokmässan.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
Veckans fråga

Det öppet nazistiska partiet Nordiska motståndsrörelsen har beviljats tillstånd att vara på plats under politikerveckan på Gotland. I Göteborg har Bokmässan beslutat att tillåta den högerextrema tidningen Nya Tider att medverka på årets mässa. Efter dessa beslut har andra deltagare valt att bojkotta evenemangen. Hur ska vi hantera högerextrema?

Göran Greider:  Nazisters närvaro är inte samma sak som yttrandefrihet

När det kliver ut tre bastanta killar ur en folkvagnsbuss, stirrar hånleende på mig och sen ropar något om landsförrädare ­då har man mött svenska nazister. Det hände för några år sen, men bilden är fastfrusen. Jag vände och gick snabbt därifrån. Den som tror att det går att debattera i det läget är en idiot.

Nordiska Motståndsrörelsen liknar mer en terrororganisation. Nej, den kommer inte att få någon politisk makt. Dessa nazister säger sig företräda ”folket2, men är avskydda av 99,9 procent av detta folk.

Hade det varit någon ruter i de politiska partierna hade de gemensamt gått ut och sagt följande inför Almedalen: Ingen av oss kommer om nazisterna får hyra plats där. Men partierna månade mer om det medieutrymme de hoppas på än de månar om demokratins gränser. Jag var även emot att denna organisation gavs tillstånd att demonstrera på 1 maj i Falun i år. När ett flyktingboende var tvunget att evakueras längs deras demonstrationsväg, då borde det finnas lagutrymme för att stoppa en demonstration.

Nya Tider på bokmässan är en annan sak. Jag avskyr tidningen. Men den härbärgerar inte samma typ av våldsverkare som Nordiska Motståndsrörelsen. Jag bojkottar inte mässan på grund av Nya Tider, men: Jag anser att det är helt meningslöst att ta någon debatt med dem. Ge dem noll uppmärksamhet! Klickhungriga redaktioner har redan gett dem en upplagehöjande uppmärksamhet de på intet sätt förtjänar.

Yttrandefrihet är en sak. Den bör vara så obegränsad som möjlig. Men nazisters sanktionerade närvaro i stora folksamlingar är en annan sak. De begränsar demokratin.

pil
Göran Greider

Ålder: 57 år.

Bor: Årsta och Dala-Floda.

Gör: Skribent, chefredaktör på Dala­-Demokraten.

Har gjort: Medgrundare till tidskriften TLM, skrivit flera böcker.

Politisk hållning: Socialdemokrat.

Marie Söderqvist: Olyckligt när bilden av politisk korrekthet stärks

Både Almedalsveckan och Bokmässan handlar delvis om yttrandefrihet och demokrati. Upplägget är också snarlikt på andra sätt. Tyckare, tänkare, skribenter, politiker och näringsliv möts, minglar och pratar.

Tidskriften Nya Tider som av staten får 3,4 miljoner i presstöd har tidigare försökt få komma till bokmässan och blivit portade innan det beslutet ändrades samma år*. I år har de en monter. Och i Almedalen har Nordiska motståndsrörelsen fått sig en plats tilldelad.

Om man vill prata med andra människor i demokratiska forum bör man hålla sig till spelreglerna. Nya Tider har inte uttryckt något annat än att det är just det de tänker göra. Tidningen har ett tydligt budskap. Att kritisera den svenska invandringspolitiken och dess effekter. Och uppmärksamma den hets de anser att invandringskritiska personer utsetts för. Att en tidningsmonter på bokmässan givit upphov till en massbojkott är olyckligt. Det stärker bara bilden av ett politiskt korrekt etablissemang som inte ens klarar av att vara i samma rum som människor som tycker annorlunda. Just den bild som bland annat Nya Tider vill frammana.

Att polisen ansett det lämpligt att låta Nordiska Motståndsrörelsen vara på plats i Almedalen är däremot märkligare. Det är en organisation som har våld som en uttalade arbetsmetod och vars medlemmar kan kopplas till våldsbrott. Egentligen är det principiellt rätt enkelt – man måste få försöka övertyga andra med ord, i offentliga rum, även obekväma, obehaglig ord. Men man får inte försöka slå in sina sanningar i någon annan.

pil
Marie Söderqvist

• Ålder: 49 år.

• Bor: Enebyberg.

• Gör: Skribent, konsult.

• Har gjort: Förbundsdirektör på Livsmedels­företagen, vd på United Minds, krönikör Expressen, ledarskribent Svenska Dagbladet.

• Politisk hållning: Borgerlig

* UPPDATERAD 2017-07-08: I en tidigare version av Marie Söderqvists duelltext framkom inte att bokmässan samma år (2016) ändrade sitt beslut att släppa in Nya Tider efter att temporärt portat dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Duellen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro