ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Duellen: Ska polisen kunna stoppa nazistiska demonstrationer?

Duellen · 18 Aug 2017
Uppdaterad 18 Aug 2017
Polisen i Seattle redo för ytterligare drabbningar dagen efter händelserna i Charlottesville.

Polisen i Seattle redo för ytterligare drabbningar dagen efter händelserna i Charlottesville. Foto: Grant Hindsley/seattlepi.com via AP


I ena ringhörnan, kvinnan med den raka högern, Marie Söderqvist. I den andra, mannen med vänsterkroken, Göran Greider. Veckans ämne är hur polisen ska hantera nazistiska grupper som vill demonstrera.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
Veckans fråga: Ska polisen ha rätt att stoppa nazistiska grupperingar från att demonstrera?

Nazister har fått demonstrera i Falun och Almedalen och nu talas det om att de kanske ska få tillstånd under Bokmässan i Göteborg. Efter händelserna i förra veckan i Charlottesville i USA säger de högerextrema demonstranterna att de bland annat ska ha fått inspiration från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Ska polisen ha rätt att stoppa nazistiska grupperingar från att demonstrera?

Marie Söderqvist: Polisen måste börja våga säga nej

En av polisens många uppgifter är att utfärda demonstrationstillstånd. Om man läser polisens uttalanden i ämnet, tycks polisen driva linjen att nästan allt ska tillåtas, och hänvisar till den svenska grundlagen.

Utan att vara juridisk expert, kan man i lagtexten läsa sig till att med hänvisning till ordning och säkerhet, kan man avslå ansökningar.

NMR, Nordiska motståndsrörelsen, som även var i Almedalen under politikerveckan, vill demonstrera vid bokmässan i Göteborg i höst.

Mässan har under hela året plågats av diskussioner om huruvida en viss tidskrift ska få ha en monter på plats eller inte. Mässan har sagt ja och en rad författare vägrar därför att åka dit. NMR som uppenbart har känsla för svenska politiska smärtpunkter ansöker om att få demonstrera precis där åsiktsspänningen kring invandring och vad som är rasism är som störst – Bokmässan i Göteborg.

Då behöver man inte, som det heter, vara Einstein för att räkna ut att det som kommer att hända är att NMR, iklädda sköldar och uniformsliknande kläder står och gastar nazistiska slagord utanför Bokmässan. Vilket både vettiga människor och mer våldsglorifierande, så kallade antirasister, kommer att tycka är vedervärdigt och provocerande. Och för att i möjligaste mån förhindra att människor slår varandra, inte ens säkert att man lyckas, kommer polisen att tvingas sätta in stora och absurt resurskrävande insatser.

Om polisen inte vågar fatta självständiga beslut grundade på genomtänkta principer, så är frågan om polisens verkligen ska fortsätta hantera ansökningar kring manifestationer från extremt våldsbenägna grupper. Polisen måste helt enkelt börja våga säga nej.

pil
Marie Söderqvist

• Ålder: 49 år.

• Bor: Enebyberg.

• Gör: Skribent, konsult.

• Har gjort: Förbundsdirektör på Livsmedels­företagen, vd på United Minds, krönikör Expressen, ledarskribent Svenska Dagbladet.

• Politisk hållning: Borgerlig

Göran Greider: Åsikter ska inte kriminaliseras, men rätten att demonstrera är något annat

Det går fantastiskt bra just nu för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. De har fått marschera på 1 maj genom Falun, Almedalsveckans arrangörer välkomnade dem i somras och i höst ger polisen dem troligen tillstånd att marschera vid bokmässan i Göteborg. Att rörelsen lockar nya aktiva är inte konstigt. De har ju fått fritt fram i svensk demokrati att göra reklam för sin våldsbejakande ideologi.

Jag menar att det i Sverige finns en fullständigt bisarr naivitet inför denna rörelse som är full av våldsverkare och kriminella. Nyligen dömdes tre män med kopplingar till rörelsen till mångåriga fängelsestraff för bombdåd mot flyktingboenden och en syndikalistisk lokal i Göteborg. Jag menar att dåden – i enlighet med den terrorlagstiftning vi har – borde ha betraktas som terrorbrott.

Ska då alla nazistiska organisationer förbjudas? Nej! Åsikter i sig ska icke kriminaliseras. Men rätten att demonstrera var och närhelst man önskar är något annat: Där handlar det om fysiska möten på en gata, ett torg. Jag menar att när det finns en lång historia av våld hos en rörelse så ger lagen utrymme för polisen att säga nej till vissa demonstrationer eller anvisa dem platser som minskar risken för att någon kommer till skada.

Polisens uppgift är att upprätthålla lag och ordning och att skydda människor, även demonstranter på en demonstration som inte fått tillstånd – vare sig det är nazister eller ensamkommande flyktingar som ska skyddas. Men att ge tillstånd till en organisation som i sig rymmer så många våldsbenägna aktiva att demonstrera var och när de än önskar, är fegt och naivt.

pil
Göran Greider

• Ålder: 57 år.

• Bor: Årsta och Dala-Floda.

• Gör: Skribent, chefredaktör på Dala­-Demokraten.

• Har gjort: Medgrundare till tidskriften TLM, skrivit flera böcker.

• Politisk hållning: Socialdemokrat.

klar

Artikellänk är kopierad

Duellen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro