ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Duellen: Vad var viktigast 2017?

Duellen · 23 Dec 2017
Uppdaterad 23 Dec 2017

Foto: Brigitte Tohm/Unsplash


Ett händelserikt år går mot sitt slut, men vilka händelser var allra viktigast under året som gick? Duellanterna Marie Söderqvist och Göran Greider svarar.

klar

Artikellänk är kopierad

Marie Söderqvist: Metoo är inte årets viktigaste fråga

2017 är snart över. Vad har varit viktigast?Utanför Sveriges gränser är det att USA styrs av Donald Trump – den första amerikanska president som (efter andra världskriget) inte omhuldar idén att USA har ett särskilt ansvar för resten av världen.Det har fått ett litet, under den påstådda neutralitetsdoktrinen duckande, land som Sverige att erkänna att det kan finnas en viss risk för någonting eventuellt obehagligt. Helt klarspråk vågade inte försvarsberedningen tala, när de under ledning av tidigare försvarsministern Björn von Sydow, i veckan lade fram sina slutsatser och uppmanade alla svenskar att se till att vi kan klara oss i åtminstone en vecka på egen hand. USA har backat tillbaka och det ger Ryssland och Putin utrymme att spänna sina militära muskler. Och då bör vi, som råkar bo i närområdet, ha både egna konserver och värmekällor.Alla kommer att minnas 2017 som metoo-året. Men det är inte det som är det viktigaste från året. Transportstyrelseskandalen, eller it-outsourcingen, som fick några ministrar på fall, är viktigare. Inte för att den belyser problemet med starka myndigheter och svaga politiker utan för att den visar på omfattande kunskapsbrist om den digitala revolutionen och vilka säkerhetsfrågor den ställer. Sverige är ett av världens mest uppkopplade och databeroende länder samtidigt som vi tycks vara naiva och lätt godtrogna när det gäller säkerhet kring våra system och dess innehåll.2017 var också året då invandringen började diskuteras på allvar. Integration, en fungerande arbetsmarknad och rättsstat kommer att avgöra valet 2018. Den som har det ärligaste svaret på de frågorna kommer att vinna.

pil
Marie Söderqvist

• Ålder: 49 år.

• Bor: Enebyberg.

• Gör: Skribent, konsult.

• Har gjort: Förbundsdirektör på Livsmedels­företagen, vd på United Minds, krönikör Expressen, ledarskribent Svenska Dagbladet.

• Politisk hållning: Borgerlig

Göran Greider: 2017 var revolutionen och tystnadens år

2017 blev faktiskt ett revolutionsår – #metoo fick patriarkatet att skaka till i grunden, i land efter land, men särskilt starkt i Sverige. Att Sverige fick ta del av flest vittnesmål om sexuella trakasserier, i bransch efter bransch, ska tolkas positivt: Här finns en jämställdhetsgrund att stå på tack vare generationers arbete. Men 2017 blev året då något började visa sig: den nya tid där kvinnor är mer utbildade och har större självförtroende.

Den stora frågan är om politikerna vågar gå vidare och göra något åt en av huvudorsakerna till maktmanipulationerna: de otrygga anställningarna. Könskamp måste gå hand i hand med klasskamp.

2017 blev trots allt också året då den högerpopulistiska våg som dominerat politiken i Sverige och en rad västländer sakta men säkert började sjunka undan. Donald Trump är underbart impopulär. De högerpopulister som i hans valseger såg en storartad framtid är besvikna. Inte ens Sverigedemokraterna kan åberopa Trump eftersom till och med de egna väljarna förmodligen ogillar denna katastrofala låtsaspresident. Högerpopulismen är kvar, ja. I Österrike är de med och bildar regering. I Ungern och Polen har de makten. Traditionella borgerliga högerpartier lånar alltmer av högerpopulismens politik. Men något har ändå hänt: En våg viker nu tillbaka. I Sverige har SD stagnerat. Det är hoppfullt.

Ändå får jag en klump i halsen när jag tänker på det år som nu går mot sitt slut. Jag hade hoppats att klimatfrågan till sist skulle bryta fram och bli fråga nummer ett på den politiska dagordningen. Men nej. Trots ständiga larmrapporter är både svensk och internationell politik nästan stum inför det som är vår tids ödesfråga. 2017 blev i det avseendet ännu ett tystnadens år. Inga avgörande steg har tagits mot en klimatvänligare politik; tillväxt till varje pris är fortfarande religion. Domedagen knackar på dörren, men vi hör det liksom inte.

pil
Göran Greider

• Ålder: 57 år.

• Bor: Årsta och Dala-Floda.

• Gör: Skribent, chefredaktör på Dala­-Demokraten.

• Har gjort: Medgrundare till tidskriften TLM, skrivit flera böcker.

• Politisk hållning: Socialdemokrat.

klar

Artikellänk är kopierad

Duellen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro