ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Dunberg: Svenskarnas fördomar om svenskar

Marcus Dunberg · 12 Feb 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Svenskar är självkritiska varelser. Dåligt självförtroende lider vi också av. Det är som att svensk kultur och svenska seder och bruk per automatik måste vara sämre än andra länders (Norge och Finland undantaget). Däremot talar svenskar gärna vitt och brett om alla andra länders kulturer och hur fantastiska de är – en uppfattning helt och hållet byggd på egna erfarenheter, det vill säga några golfresor till spanska solkusten och en långhelg i Barcelona. När svensken ska ge sin antropologiska syn på andra länder komprimeras allt söder om München till ”Sydeuropa”. Frankrike, Italien och Spanien, det är ju mer eller mindre samma sak tycker svensken. Solen skiner oftare än hemma, maten är godare, alkoholen billigare, och språket obegripligt (men härligt charmigt). Japp, alltsammans stämmer in på såväl Frankrike och Italien som Spanien. Slutsats: det måste ju vara en och samma kultur, mer eller mindre i alla fall. Vissa går steget längre och kastar in Danmark i den där gruppen (mest norrlänningar skulle jag tro). ”Jag tycker det känns att man är närmare kontinenten” säger de och läppjar nöjt på en öl i Nyhavn.Men det är inte bara maten, vinet och vädret vi avundas, utan också ”sydeuropéernas” sätt att vara. ”Så mycket öppnare, varmare och mer spontana.” Inte alls som vi instängda, hämmade och sura svenskar. En annan populär iakttagelse som svensken gärna delar med sig av till är detta om att i ”Sydeuropa är människor inte så rädda för närhet, de är mer fysiska med varandra.” Denna uppfattning kommer helt och hållet från kindpussen som vi tolkat – feltolkat – som en intim handling. Sydeuropéer är betydligt minde fysiska med varandra än vad svenskar är, särskilt männen eftersom homofobin lever och frodas söderut. Argentinska (typ som Italien) flickvännen på besök i Sverige fick en chock över hur alla konstant tar på varandra. I hennes land utbyter man EN lätt kindpuss, sedan håller man sig på behörigt avstånd. I sekulariserade och sexuellt frigjorda Sverige däremot finns det inga sådana gränser. Jag skulle också vilja påstå att svenskar överlag är öppna och glada individer, inte alls stumma och självmordsbenägna på grund av midvintermörker.   Överhuvudtaget är det väldigt lite av våra uppfattningar om andra och oss själva som stämmer. Vi borde börja tala om bättre om vår nation – det gör man nämligen i många andra länder. Men vädret är bättre i Sydeuropa. Det kan jag hålla med om.

klar

Artikellänk är kopierad

Marcus Dunberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro