ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Edin blev bara intressant för media som död

Nabila Abdul Fattah · 9 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

När Edin kom ut ifrån fängelset ville han förändra sitt liv. Han startade upp en städfirma och började intressera sig för att jobba som brottsförebyggare i Bergsjön, en förort till Göteborg där han själv växte upp.

Hans liv omringades av positiva mål och han ville bli en som förändrat sitt liv till det bättre. Men då var han inte något märkvärdigt.

När han däremot låg medvetslös omringat av sitt eget blod på ett torg så blir han helt plötsligt intressant. För då stämde han in på den bilden man har av Bergsjöbor.

När Edins vänner försökte se till att deras väns död inte skulle beskrivas som ”ännu en gänguppgörelse i ännu en förort” av journalister genom att förstöra utrustning och ta filmen så sågs de som ”förortsfascister som hotar demokratin”.

Analyser som att de skulle vara med i gäng ges för att distansera ”oss” ifrån ”dom”. Tolkningen är att ”gängen” inte är vanliga människor som sörjer sin vän, utan att de bara vill göra det omöjligt för journalister att komma och rapportera om deras områden. 

Men dessa ”förortsfascister” är inte gängmedlemmar eller kriminella blatteungar. De är svenska medborgare som är less på att mediahyenorna får tolkningsföreträde till resten av Sverige.

De är vanliga ungdomar som vägrar låta deras kompis död bli exploaterat där man skyller på en stadsdel eller en etnicitet eller en ”mentalitet” som anledningen.

Att vara medveten om medias snedvridna bild och se de stå och fotografera och hitta på en historia som bygger på okunskap och ren lögn är en tillräckligt stor anledning att agera.

Jag försvarar inte våldet mot journalisterna, men jag förstår det. Att en journalist hotas och utrustning förstörs är sorgligt. Men det är sorgligare och ett riktigt hot mot demokratin när förortsbor dagligen blir beskrivna som antingen förövare, offer eller exotiska cirkusapor.

Yttrandefrihet och demokrati i all ära. Men om yttrandefrihet är att ljuga om en specifik händelse, grupp eller område så är det ingenting jag värnar om. Om demokrati är att bara en grupp ska få komma till tals i media, då man sällan eller aldrig går djupare in på problemet eller ens anstränger sig för att prata med människorna runtomkring så är det ingenting jag värnar om. Jag värnar om sanningen.

Journalister kan gömma sig hur mycket de vill bakom anledningen att de bara gjorde sitt jobb. Men då tycker jag att man på journalistutbildningen ska ha en tiopoängskurs i sunt förnuft och hyfs. Man ljuger inte om en människas död och kommer undan med det. Och det vet förortsungarna. + Bananen är nog den mest underskattade frukten!– Blondinbella

klar

Artikellänk är kopierad

Nabila Abdul Fattah
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro