ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Emilie Ebbis Roslund: Första gången jag mördade ett barn var 2012

Emilie Ebbis Roslund · 3 Maj 2019
Uppdaterad 3 Maj 2019
Som krönikör är jag van vid att få feedback i form av bilder, men den här gången var det ett embryo. Eller som avsändaren sa; “ett barnamord”, skriver Emilie Ebbis Roslund.

Som krönikör är jag van vid att få feedback i form av bilder, men den här gången var det ett embryo. Eller som avsändaren sa; “ett barnamord”, skriver Emilie Ebbis Roslund. Foto: Isabell Höjman/TT


På frågan om vad mitt favoritmord var svarade jag (självklart) abort. Inte för att jag är av åsikten att abort är mord, utan för att matcha den skämtsamma stämningen i samtalet, skriver Emilie Ebbis Roslund.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

En morgon för några månader sen vaknade jag upp till ett embryo i min inkorg. Som krönikör är jag van vid att få feedback i form av bilder, men den här gången var det till min förvåning ingen bifogad penis. Nu var det alltså ett embryo. Eller som avsändaren sa; “ett barnamord”.

quotation startFörsta gången jag mördade ett barn var 2012. Det var ett fantastiskt år. Inte bara för att jag slapp bli förälder mot min vilja.quotation end

Några veckor innan embryot gjorde entré i min Gmail hade jag gästat true crime-podden “Vad blir det för mord?” som drivs av två komiker. På frågan vad mitt favoritmord var svarade jag (självklart) abort. Inte för att jag är av åsikten att abort är mord, utan för att matcha den skämtsamma stämningen i samtalet.

Första gången jag mördade ett barn var 2012. Det var ett fantastiskt år. Inte bara för att jag slapp bli förälder mot min vilja utan också för att det var kul med sociala medier. Internet var en distraktion, en flykt från den tråkiga vardagen. I dag är det tvärtom. Nu måste man logga ut för att ha roligt utan någon som stör.

I ett avsnitt av “En varg söker sin podd” pratar Caroline Ringskog Ferrada-Noli om den negativa responsen hon fått på en krönika hon skrivit i Aftonbladet.

I texten letar hon anledningar till Ebba Busch Thors ständigt ökande popularitet och undrar om hennes kindben kan vara en av anledningarna. Innan någon hinner likställa hennes resonemang med kvinnoförakt väljer Ferrada-Noli att kalla sig själv sexist som ett sätt att behålla fokus vid textens budskap. Tyvärr funkar det inte så. Folk kan nämligen inte ha två saker i huvudet samtidigt.

Egentligen så handlar det inte om humor. Det handlar om att få vara komplex. Men det verkar vara för mycket begärt. Sedan några år tillbaka är allt antingen svart eller vitt och alla resonemang som rör sig däremellan riskerar därför att avfärdas eller på annat sätt bli underkända. Speciellt om avsändaren bakom budskapet kategoriseras som vänster. För en sådan är handlingsutrymmet snävt eftersom det finns en förväntan på att man ska representera de medmänskliga värderingarna. Vänstern ska inte skämta. Vänstern ska vara duktig.

Det verkar även gälla mig själv. Efter att mord-avsnittet släpptes var det inte bara abortmotståndare som kom efter mig. Bland responsen hittade jag även en del kvinnor som undrade hur jag som feminist kunde tycka att det var roligt att skämta om något så allvarligt som abort. Speciellt eftersom jag själv skrivit krönikor om ämnet där min ton varit betydligt allvarligare. Jag svarade genom att skicka en länk till begreppet comic relief. Lite drygt kanske.

Men ibland måste man skratta, även om man är vänster.

Emilie Ebbis Roslund

Plus: Aprilförkylningen. Säkert vårtecken!

Minus: Det amerikaniserade cringe-manuset i Störst av allt.

”Jag är en vänsterfitta” – lär känna Metros kolumnist Emilie ”Ebbis” Roslund i videon nedan

klar

Artikellänk är kopierad

Emilie Ebbis Roslund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro