ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Emilie Ebbis Roslund: Hur många fler män har Sverige råd med?

Emilie Ebbis Roslund · 16 Maj 2019
Uppdaterad 16 Maj 2019

Foto: Unsplash


Mäns våld mot kvinnor kostar oss alla. Därför vill jag nu rikta lite strålkastarljus mot männen så att de inte faller i glömska, skriver Emilie Ebbis Roslund.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Någon måste säga som det är. Män är en ekonomisk belastning för samhället.Det är ingen åsikt. Det är fakta.

quotation startSjukvårdens nota är mellan 21 och 38 miljoner kronor per år. Anledningen till att man inte vet precis är att ”många kvinnor på grund av skuld och rädsla inte uppger vem som orsakat skadan” när de söker vård.quotation end

Det går att tala om mäns våld mot kvinnor ur olika perspektiv. Veckorna efter dokumentären om Josefin Nilssons släpptes fokuserade samtalet på kvinnornas offerskap. Kvinna efter kvinna berättade sin historia om sina erfarenheter av misshandel som resulterade i artiklar, nyhetsinslag, löpsedlar och pushnotiser. Kvinnorna och deras öden stod i centrum. Sedan hände det som alltid händer när ett fall av kvinnovåld når nationell spridning: man konstaterar att det är hemskt och att något bör göras.

Männens del i det hela diskuterades också, men inte tillräckligt mycket. Därför vill jag nu rikta lite strålkastarljus mot dem så att de inte faller i glömska. Mäns våld drabbar inte bara kvinnor utan hela samhället, socialt och ekonomiskt. Så vad ligger då notan på? Runt tre miljarder per år.

Uträkningen presenterades i en rapport av Socialstyrelsen som kom ut 2006. Men siffran går att tolka som att den är i underkant. Den visar nämligen bara det våld som sker inom nära relationer. Enligt Nationellt centrum för kvinnofrid blir siffran det dubbla (eller mer) om mäns övriga våld mot kvinnor räknas med. Exempelvis de fall som rör hot och stalking, samt de fall av våldtäkt som sker av en okänd gärningsman.

På NCK:s hemsida finns kostnaderna specificerade. När det kommer till det som kallas ”direkta kostnader” så är det rättsväsendet som kostar mest, strax över en miljard kronor om året.

Sjukvårdens nota är mellan 21 och 38 miljoner kronor per år. Anledningen till att man inte vet precis är att ”många kvinnor på grund av skuld och rädsla inte uppger vem som orsakat skadan” när de söker vård, enligt NCK.

Vissa siffror har Socialstyrelsen inte lyckats få fram i studien, som kostnader för tandvård, barnens skador – eller psykiatrisk vård. Men de skriver att kostnaderna ”torde vara omfattande med tanke på våldets konsekvenser i form av t.ex. posttraumatiskt stressyndrom (PTSD)”. Här tar de även stöd i internationella studier som visar samma sak.

Sedan har vi alla indirekta kostnader som mäns våld mot kvinnor kostar oss alla. Hit räknas vad det kostar när någon är borta från sitt jobb en kortare eller längre period för att de exempelvis är sjukskrivna. Eller för att de har dött. Även en förövare i fängelse räknas som produktionsbortfall och blir en ytterligare utgift för samhället. Om vi slår ihop de här indirekta kostnaderna med landets alla kvinno- och brottsofferjourers kostnader så hamnar vi på 700 miljoner per år.

Sjukförsäkringen för våldsutsatta kvinnor kostar 690 miljoner kronor per år. Vad mäns våld kostar generellt finns det inga exakta siffror på. Räknar man in att även barn och andra män drabbas är det bara fantasin som sätter gränser.

Emilie Ebbis Roslund

Plus:Kropp och själ i P1. Behöver ett avsnitt per dag.Minus: Gruppen människor som klagar på ”Game of Thrones”-spoilers.

”Jag är en vänsterfitta” – lär känna Metros kolumnist Emilie ”Ebbis” Roslund i videon nedan

klar

Artikellänk är kopierad

Emilie Ebbis Roslund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro