ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Emilie Ebbis Roslund: När jag kom på mina dubbelspelande män blev jag besatt

Emilie Ebbis Roslund · 14 Jan 2019
Uppdaterad 15 Jan 2019
Hur kunde en människa bete sig så vidrigt och ansvarslöst mot den person som brydde sig om honom allra mest? Det undrar Emelie Ebbis Roslund.

Hur kunde en människa bete sig så vidrigt och ansvarslöst mot den person som brydde sig om honom allra mest? Det undrar Emelie Ebbis Roslund. Foto: Anders Wiklund/TT


Dokumentären “Anders, jag och hans 23 andra kvinnor får mig att sucka av igenkänning, skriver Emilie Ebbis Roslund.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Nahid Persson loggar in på Facebook. I toppen av hennes flöde ligger ett foto på Anders som han lagt upp från födelsedagsfesten de var på några dagar tidigare. Nahid har dejtat 50-åriga Anders sen en tid tillbaka, men det ska visa sig att hon inte är den enda som har gjort det. Under bilden fylls kommentarsfältet på med meddelanden från kvinnor som, precis som hon, trott att han är mannen i deras liv.

quotation startNär jag kom på mina män med deras dubbelspel blev jag, precis som Nahid, näst intill besatt av att få en förklaring.quotation end

När Nahid kontaktar en av kvinnorna i kommentarsfältet får hon veta att det rör sig om ett 20-tal personer som han har haft kontakt med samtidigt. I en gemensam chattkonversation delar kvinnorna med sig av skärmdumpar på sms som Anders har skickat. Han har ljugit för alla. För att förstå vad som ligger bakom hans beteende bestämmer Nahid sig för att göra en dokumentär om deras relation för att se om den är värd en andra chans.

“Anders, jag och hans 23 andra kvinnor” får mig att sucka, stöna och skrika av frustration och igenkänning. Innan ålder 30 hade jag redan hunnit dejta tre stycken av samma sort. Män som alla sa att vi var exklusiva men som vid sidan om låg med andra tjejer och sedan hittade på avancerade lögner för att dölja sina handlingar.

Anders är expert på det sistnämnda. I dokumentären visar han upp sin “lilla röda”, en anteckningsbok där han skrivit ner namnen på alla kvinnor han hörs med, deras samtalsämnen och vad han tycker om dem. Nahids försök att hjälpa och förstå honom kan, för en utomstående, verka provocerande. Men för den som är kär kan svek och lögner lätt bli sekundärt när man tycker sig ha identifierat problemet – och lösningen.

När jag kom på mina män med deras dubbelspel blev jag, precis som Nahid, näst intill besatt av att få en förklaring. Hur kunde en människa bete sig så vidrigt och ansvarslöst mot den person som brydde sig om honom allra mest? Jag behövde veta, tills jag en dag inte ville veta någonting alls. Förklaringen bakom var skit samma. Det enda som betydde något var att han behandlat mig illa och att det var på de grunderna som jag skulle döma honom.

Upprättelse kommer inte av en andra chans. Den kommer när man inser att ansvaret att förändra någon aldrig ligger hos en själv.

(Dokumentären “Anders, jag och hans 23 andra kvinnor” finns tillgänglig på svt play till 7 juli)

Emilie Ebbis Roslund

Plus: Den nationella realisationen av julmust hos de stora matkedjorna.Minus: Vellinges klubbade tiggeriförbud.

”Jag är en vänsterfitta” – lär känna Metros kolumnist Emilie ”Ebbis” Roslund i videon nedan:

klar

Artikellänk är kopierad

Emilie Ebbis Roslund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro