ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Emilie Ebbis Roslund: Sverige är inte bättre – vi är lika sämst

Emilie Ebbis Roslund · 2 Jul 2018
Uppdaterad 2 Jul 2018
I sätet på andra sidan gången sitter en man i 50-årsåldern och stirrar ut genom fönstret. Bakom honom sitter en kvinna och pratar i telefon. Han står inte ut, skriver Emilie Ebbis Roslund.

I sätet på andra sidan gången sitter en man i 50-årsåldern och stirrar ut genom fönstret. Bakom honom sitter en kvinna och pratar i telefon. Han står inte ut, skriver Emilie Ebbis Roslund. Foto: Lily Banse/Unsplash


Sedan vänder han sig om och skäller ut henne. “Måste du prata i telefon, kan du inte bara vara tyst?, skriver Emilie Ebbis Roslund.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

“Næste station: Torvegade”.

När man inte vet vart man ska åka på semester någonstans kan man alltid åka till Köpenhamn. Som svensk vill man ibland tro att alla våra grannländer är “typ som Sverige”, men varje gång man kliver av i Danmark så påminns man om att det uttrycket uppstått för att skapa en skandinavisk gemenskap.

quotation start“Rasse-Danmark” är det enda jag hinner konstatera innan jag kliver av.quotation end

En mer korrekt beskrivning skulle vara att Danmark är som Sverige, fast sämre. Eller att Danmark är som Sverige, fast bättre. Beroende på hur man ser det. För mig blev den här vistelsen ingen semester utan snarare en utdragen observation av sociala interaktioner.

På en halvfull buss från centralen iakttar jag en liten, inte helt betydelselös, händelse mellan några av passagerna. I sätet på andra sidan gången sitter en man i 50-årsåldern och stirrar ut genom fönstret. Han ser ut som en verklighetstrogen kopia av Christer Pettersson. Vit t-shirt, reflekterande solglasögon och blåa jeans med en högerficka som fått töja sig efter den svarta läderplånboken. Bakom honom sitter en kvinna och pratar i telefon. Han står inte ut.

Fastän telefonsamtalet bara pågått några minuter (i normal samtalston) har han svårt att hålla sig och knyter sina nävar. Sedan vänder han sig om och skäller ut henne. “Måste du prata i telefon, kan du inte bara vara tyst?”

Ljudnivån på kvinnan bakom honom är det inget fel på, men eftersom vi är i Danmark är det väl hennes arabiska som triggat honom. Men till skillnad från när den här typen av påhopp sker på svensk mark så fanns det tack och lov någon som la sig i. “Sluta själv! Hon får prata i telefon om hon vill” säger en kvinna som vaggar sitt spädbarn mitt emot. Mannen muttrar något, blir sedan tyst och vrider tillbaka blicken ut genom fönstret.

“Rasse-Danmark” är det enda jag hinner konstatera innan jag kliver av.

Efter en tid i Köpenhamn hinner jag se liknande situationer till den grad att jag börjar längta hem. På tåget mot Malmö tänker jag på hur Sverige är mycket bättre än Danmark, tills tåget stannar till på den första stationen efter bron.

“Gränskontroll, ta fram pass eller annan identitetshandling” säger högtalarrösten över mig.

Vi är inte bättre, vi är lika sämst.

Emilie Ebbis Roslund

Plus: Batterisparläge.Minus: Det snöar i norra Norrland.

”Jag är en vänsterfitta” – lär känna Metros kolumnist Emilie ”Ebbis” Roslund i videon nedan

klar

Artikellänk är kopierad

Emilie Ebbis Roslund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro