ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Emilie Ebbis Roslund: Är det djurplågeri att bara ge hunden vegetarisk kost?

Emilie Ebbis Roslund · 28 Jan 2019
Uppdaterad 28 Jan 2019
I trådarna på nätets forum rasar medlemmarna över hur andra hundägare kan vara så egoistiska och radikala att de låter sitt djur gå på samma kost som de själva, skriver Emilie Ebbis Roslund.

I trådarna på nätets forum rasar medlemmarna över hur andra hundägare kan vara så egoistiska och radikala att de låter sitt djur gå på samma kost som de själva, skriver Emilie Ebbis Roslund. Foto: Unsplash


Solveig berättar att hennes hane blev 16 år gammal och levde ett lyckligt liv på en helvegetarisk föda, men på nätets forum lär jag mig att detta är synonymt med djurplågeri, skriver Emilie Ebbis Roslund.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

FLASH: Hundar är inte människor.

Jag tänker på hundägare. Som kattmänniska borde jag kanske hålla mig undan från debatten, men det känns näst intill omöjligt efter lyssnat på ett samtal som kom in till Sveriges Radios “Ring P1” häromdagen.

Solveig är på tråden och hon vill prata om vegetarisk hundmat, en diskussion som blossat upp på nytt efter nyheten om en katt som avlidit efter att ha gått på vegankost.

Men nu handlade samtalet om hundar, så låt oss stanna där.

quotation startJag frågade honom om han funderat på att kastrera hunden, en frågeställning som fick min kollega att börja skratta nervöst. Nej, det kunde han absolut inte tänka sig. “Bara tanken på kastrering gör att jag får ont i mina egna kulor”.quotation end

Solveig berättar att hennes hane blev 16 år gammal och levde ett lyckligt liv på en helvegetarisk föda. Upplyft över att ha hört ett samtal till Ring P1 som inte gett mig ett nervsammanbrott tar jag mig vidare in på www för att höra vad resten av Sverige tycker. Precis som alltid verkar det vara en dålig idé. På Familjeliv, Flashback och andra forum med likvärdig samtalston lär jag mig att detta är synonymt med djurplågeri. I trådarna rasar medlemmarna över hur andra hundägare kan vara så egoistiska och radikala att de låter sitt djur gå på samma kost som de själva – det vill säga en köttfri diet.

Mitt i allt scrollande kommer jag att tänka på min före detta kollega och ett samtal vi hade om hans staffordshire som en dag var tvungen att låsas in i kontorets mötesrum. Bakgrunden var att vår andra kollega skulle ta med sig sin mammas tik och att det innebar en onödig frestelse. Så istället för att hänga med oss andra i kontorslandskapet satt hans lilla staffe och ylade i ett rum några dörrar bort. Jag frågade honom om han funderat på att kastrera hunden, en frågeställning som fick min kollega att börja skratta nervöst. Nej, det kunde han absolut inte tänka sig. “Bara tanken på kastrering gör att jag får ont i mina egna kulor”.

Hans egna, självvalda lidande gick framför hundens. Sedan bytte han samtalsämne.

Till skillnad från katter är hundar, och människor, inte beroende av kött för att få i sig den viktiga aminosyran taurin. Av den anledningen är det svårt att förstå hur detta kan uppröra så många.

Vad min kollega hade för åsikt om vegetarisk hundmat vet jag inte men kan tänka mig att hans uppfattning i frågan även här baserades på hans egna preferenser. Precis som de vegetarianer som väljer att ge sina hundar ett vegetariskt foder.

Emilie Ebbis Roslund

Plus: Nämnde jag att semmelsäsongen är igång?Minus: Det slösas tid, resurser och ingredienser på “vaniljsemlor”.

”Jag är en vänsterfitta” – lär känna Metros kolumnist Emilie ”Ebbis” Roslund i videon nedan

klar

Artikellänk är kopierad

Emilie Ebbis Roslund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro