ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Emilie Ebbis Roslund: Att äga sin kropp är en mänsklig rättighet

Emilie Ebbis Roslund · 29 Sep 2017
Uppdaterad 29 Sep 2017
För kvinnor i länder med lika strikta abortlagar, är alla alternativ bättre än inget. Krossat glas, en galge, några klunkar blekmedel eller en vass kvist är bara några av tillvägagångssätten, skriver Emilie Ebbis Roslund.

För kvinnor i länder med lika strikta abortlagar, är alla alternativ bättre än inget. Krossat glas, en galge, några klunkar blekmedel eller en vass kvist är bara några av tillvägagångssätten, skriver Emilie Ebbis Roslund. Foto: IBL/Shutterstock


I kontrast till de abortpiller som kvinnor i Sverige för upp mellan benen när vi ska göra abort är alternativen färre för våra systrar i exempelvis El Salvador. För de här personerna, och andra kvinnor i länder med lika strikta lagar, är alla alternativ bättre än inget. Krossat glas, en galge, några klunkar blekmedel eller en vass kvist är bara några av tillvägagångssätten, skriver Emilie Ebbis Roslund.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Föreställ dig att du har en tumör i hjärnan.Tumören är elakartad och för att kunna överleva måste du genomgå en operation. Men att operera bort hjärntumörer är olagligt i landet där du bor och då du riskerar fängelse för ingreppet måste därför utföra den på egen hand.Vad hade du gjort?

Varje år befinner sig miljonstals kvinnor världen över i samma sits med undantaget att det rör sig en annan kroppsdel. Jämförelsen kan låta absurd, men den är ingenting gentemot verkligheten för de kvinnor som vill göra abort i ett land där de riskerar fängelse för sina handlingar. Även i de fall då graviditeten är livshotande.

Så vad hade du gjort om du var en av dem? Samtidigt som du tänker ut ett svar på den frågan står just nu ett okänt antal kvinnor i världen och väljer mellan olika alternativ. I kontrast till de abortpiller som kvinnor i Sverige för upp mellan benen när vi ska göra abort är alternativen färre för våra systrar i exempelvis Sydamerika.

El Salvador tillhör gruppen länder som har de strängaste abortlagarna. Sedan tjugo år tillbaka råder ett totalt förbud mot abort, vilket gör att många tjejer tar till desperata metoder för avbryta sina oönskade graviditeter. För de här personerna, och andra kvinnor i länder med lika strikta lagar, är alla alternativ bättre än inget.Krossat glas, en galge, några klunkar blekmedel eller en vass kvist är bara några av tillvägagångssätten.

Men det är inte bara i fattiga delar av Sydamerika, Afrika och Asien som aborträtten är hotad. Några hundra mil norr om El Salvador har vi USA där abortmotståndet fortsätter att växa. Nyligen drog USA in allt stöd till de organisationer som utför aborter. Och utländska organisationer som har finansiellt stöd från USA får inte driva frågan om fri abort över huvud taget – inte ens med egna pengar.

Sen har vi Sverige, landet där sjukvården kan hjälpa oss med både hjärntumörer och aborter. På senare tid har sistnämnda hamnat i fokus hos Sverigedemokraterna; det enda parti i riksdagen som arbetar för att kvinnor inte ska få ta beslut över sina egna kroppar efter vecka 12.

Vad hade du gjort?

Plus: Tinder plus

Minus: När någon öppnar en snapchat utan att svara och man får stirra på den tomma pilen tills man blir deprimerad

Emilie Ebbis Roslund

klar

Artikellänk är kopierad

Emilie Ebbis Roslund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro