ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Emilie Ebbis Roslund: Att recensera kvinnors utseende går aldrig ur tiden

Emilie Ebbis Roslund · 26 Feb 2018
Uppdaterad 26 Feb 2018
Hur skulle det se ut om jag led av samma upplysningstourettes och tog mig friheten att kommentera någons annans krympande hårlinje, acne eller extravalkar, skriver Emilie Ebbis Roslund.

Hur skulle det se ut om jag led av samma upplysningstourettes och tog mig friheten att kommentera någons annans krympande hårlinje, acne eller extravalkar, skriver Emilie Ebbis Roslund. Foto: Unsplash/Gustavo Spindula


När jag krupit ner under täcket sätter han sig upp och tänder lampan. Han vänder sig mitt emot mig och vrider lampan mot mitt ansikte innan han uttalar följande slutsats; “Du är faktiskt söt utan smink. Han säger att jag ska ta det som en komplimang, skriver Emilie Ebbis Roslund.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

För mycket, för lite, för färgglatt. Listan på alla fel vi begår kan göras längre, men frågan är om det behövs. Det enda man behöver veta är att oavsett hur vi sminkar oss så kommer det bli fel.

Att recensera kvinnors utseende går aldrig ur tiden. Vi har sedan alltid fått agera objekt när kollegor, partners, ligg, familj eller totala främlingar tagit sig friheten att kommentera hur vi väljer att se ut i ansiktet. Särskilt när vi valt att inte sminka oss alls.

“Du ser ut som en annan person””Jag känner knappt igen dig”“Du ser så annorlunda ut utan smink”, och så vidare.

Jag har många exempel på den typen av personer och situationer. En av dem ägde rum när ett Tinder-ragg skulle sova över hos mig. Efter att vi sagt godnatt tvättar jag av mig sminket och lägger mig sedan i sängen för att sova. Men i stället för att ägna mig åt välbehövlig sömn ska jag göra något helt annat; agera cirkusdjur.

När jag krupit ner under täcket sätter han sig upp och tänder lampan. Han vänder sig mitt emot mig och vrider den mot mitt ansikte innan han konstaterar följande:“Du är faktiskt söt utan smink”. Han säger att jag ska ta det som en komplimang. Han menar att många killar ju tycker att tjejer med smink är lika med falsk marknadsföring. Som om vi vore produkter.

Den här ”upplysningen” var givetvis överflödig. Hela livet har vi kvinnor fått förhålla oss till vårt utseende och om det är något vi är fullt medvetna om så är det hur vi ser ut och sminkets effekter på våra ansikten.

Jag undrar hur det skulle se ut om jag led av samma upplysningstourettes och tog mig friheten att kommentera någons annans krympande hårlinje, acne, extravalkar eller liknande.

Typ: ”Din penis är rätt liten i förhållande till din längd.”

Det måste vara ok va? Alltså jag menar inte att det är något dåligt med små penisar eller så. Jag bara konstaterar.

Emilie Ebbis Roslund

Plus: Det går fortfarande att köpa semlor. 

Minus: Det är så fult med broddar 🙁 

”Jag är en vänsterfitta” – lär känna Metros kolumnist Emilie ”Ebbis” Roslund i videon nedan

klar

Artikellänk är kopierad

Emilie Ebbis Roslund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro