ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Emilie Ebbis Roslund: Dejtar du någons förövare?

Emilie Ebbis Roslund · 11 Mar 2019
Uppdaterad 11 Mar 2019
Under Internationella kvinnodagen erbjöd databasen Lexbase gratis medlemskap för alla kvinnor som registrerade sig.

Under Internationella kvinnodagen erbjöd databasen Lexbase gratis medlemskap för alla kvinnor som registrerade sig. Foto: Unsplash


Vid några tillfällen har jag varit med om att få höjda ögonbryn från bekanta när jag berättat om hur jag kollat upp mina Tinder-matchningar på Instagram, Ratsit och Facebook. “Förstör inte det mystiken? sa den ena. “Är inte det lite sjukt?” undrade en annan, skriver Emilie Ebbis Roslund.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Män är rädda för att kvinnor ska skratta åt dem medan kvinnor är rädda för att män ska döda dem.

Jag tänker på författaren Margaret Atwoods välciterade rader om rädsla när jag klickar mig in på hashtaggen #vemdejtardu. Under Internationella kvinnodagen erbjöd databasen Lexbase gratis medlemskap för alla kvinnor som registrerade sig. På sajten samlas rättsinformation från svenska domstolar för att man enkelt ska kunna ta reda på om en person eller företag är dömda för något brott.

Medan jag går med i Facebook-gruppen med samma namn påminns jag om en text skriven av Amie Bramme Sey som publicerats i Aftonbladet några dagar tidigare. Under rubriken “Jag känner mig maktlös inför våldsamma män” tar hon upp exempel på några av de preventiva strategier vi kvinnor använder för att undvika att bli offer för mäns våld:

“På fredag är det Internationella kvinnodagen och jag tänker på all den tid vi kvinnor lägger på att förebygga att bli utsatta för sexuella övergrepp. Vad hade jag gjort med all den tiden och tankeverksamheten i stället för att till exempel fundera över om mina skor kommer bli ett hinder om jag måste springa”.

quotation startI en värld där kvinnor behöver förhålla sig till mäns eventuella våld är den här typen av efterforskning långt ifrån sjuk.quotation end

Att förbereda oss för det värsta blir tidigt en naturlig del av vår vardag. För den som inte har en erfarenhet av att vara kvinna kan den här typen av förebyggande beteende verka anmärkningsvärt. Vid några tillfällen har jag varit med om att få höjda ögonbryn från bekanta när jag berättat om hur jag kollat upp mina Tinder-matchningar på Instagram, Ratsit och Facebook. “Förstör inte det mystiken?” sa den ena. “Är inte det lite sjukt?” undrade en annan.

Men i en värld där kvinnor behöver förhålla sig till mäns eventuella våld är den här typen av efterforskning långt ifrån sjuk. Den är nödvändigt. Så jag fyller i min mejladress, skriver in erbjudandets rabattkod och söker på de första namnen som kommer upp i mitt huvud.

Jag får en träff på första försöket och erbjuds ladda ner domen i pdf-format. Brottsrubriceringen är misshandel. Vem var det egentligen jag dejtade? Efter att ha läst domskälet är jag inte längre säker.

Emilie Ebbis Roslund

Plus: Stockholms kvinnohistoriska museum.

Minus: GDPR. Riktigt trött på att acceptera cookies.

klar

Artikellänk är kopierad

Emilie Ebbis Roslund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro