ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Emilie Ebbis Roslund: Jag har drabbats av flödessensitivitet

Emilie Ebbis Roslund · 25 Mar 2019
Uppdaterad 25 Mar 2019
Det är känslan som uppstår varje gång jag öppnar upp valfri app i telefonen, skriver Emilie Ebbis Roslund.

Det är känslan som uppstår varje gång jag öppnar upp valfri app i telefonen, skriver Emilie Ebbis Roslund. Foto: Unsplash


Ibland räcker det med några minuters scrollande för att min hjärna ska börja halta, skriver Emilie Ebbis Roslund.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Antingen håller jag på att bli utbränd eller så är jag bara en gubbe i medelåldern. Det är lite oklart, men något är det. Sedan ett år tillbaka har jag drabbats av flödessensitivitet. Ordet har jag hittat på själv för att beskriva känslan som uppstår varje gång jag öppnar upp valfri app i telefonen. Flödesupplägget i sig är det väl inga problem med, men ibland räcker några minuters scrollande för att min hjärna ska börja halta.

quotation startÖverallt blir man ombedd att 1: Ta ställning i en fråga, alternativt 2: göra ett val.quotation end

Det spelar ingen roll vart man loggar in eller inte. Överallt blir man ombedd att 1: Ta ställning i en fråga, alternativt 2: göra ett val. Spontant så låter det sistnämnda inte så jobbigt, men personligen kan jag inte förstå hur det kan finnas människor som fortfarande uppskattar den här sortens valfrihet 2019. Sedan jag blev gubbe (eller utbränd) har jag utvecklat en förvånansvärt nära relation med min tv-kabel. Ett osocialt medie helt utan krav på interaktion eller åsiktsutbyte – man äter det som serveras. Motsatsen till streamingtjänster där utbudet är så stort att man bara scrollar, scrollar och scrollar tills en slutligen ger upp och istället ser om Sex and the city.

Nu när jag tänker efter så kan jag ärligt talat inte komma på något mer avslappnande än att slå på linjär-tv. Det som tidigare tråkat mig till döds känns helt plötsligt som en mental spa-behandling. Lokala nyheter, nån väderprognos och en tv-kock är det enda jag behöver.

Åter till flödessensiviteten. Att stå ut med den samtidigt som man är semi-beroende av sociala medier är förstås en utmaning, men även här har jag mina knep. I stället för att bläddra runt bland statusuppdateringar, selfies och delade artiklar vänder jag mig mot det breda utbudet av Facebook-grupper. Vilken jag går in i spelar mindre roll, så länge den inte är intellektuellt utmanande. Växter, katter, mat. Allt fungerar. Att det skulle vara avkopplande att titta på en bild där Marianne, 64, lagat en korv stroganoff hade jag aldrig kunnat ana för ett år sedan.

Men nu sitter man här och myser åt mellanmål utan skärpa i grupper som är fria från arga statusuppdateringar och politiska debatter. Som en spa-behandling, fast gratis.

Emilie Ebbis Roslund

Plus: Sa jag linjär-tv?Minus: KD hjärta SD. Inte förvånande, men sorgligt.

”Jag är en vänsterfitta” – lär känna Metros kolumnist Emilie ”Ebbis” Roslund i videon nedan

klar

Artikellänk är kopierad

Emilie Ebbis Roslund
Emilie Ebbis Roslund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro