ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Emilie Ebbis Roslund: Så här rumsren har rasismen blivit

Emilie Ebbis Roslund · 12 Mar 2018
Uppdaterad 14 Mar 2018
Två personer som är uppskattade inom förskoleverksamheten har fått sluta eftersom några av föräldrarna varit kritiska till att männen har invandrarbakgrund, skriver Emilie Ebbis Roslund.

Två personer som är uppskattade inom förskoleverksamheten har fått sluta eftersom några av föräldrarna varit kritiska till att männen har invandrarbakgrund, skriver Emilie Ebbis Roslund. Foto: Aaron Burden/Unsplash


Två personer som är uppskattade inom en förskola i Ystad har fått sluta för att några föräldrar till barnen varit kritiska till att männen har invandrarbakgrund. Aldrig tidigare har jag hört talas om något liknande, skriver Emilie Ebbis Roslund.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

(Texten har uppdaterats med en faktaruta i botten 14/3 2018)

Två personer som hade extratjänst på en förskola tvingades sluta då några av föräldrarna varit kritiska till att männen har invandrarbakgrund.

Av en slump sitter jag och scrollar på Sydsvenskan när jag fastnar vid en artikel som rör en uppsägning på en förskola i Ystad. Aldrig tidigare har jag hört talas om något liknande – ändå har endast ett fåtal lokala medier tyckt att det varit värt att skriva om.

”Ahmed och Mahmoud har utfört sina uppgifter med bravur och de har även fungerat oerhört bra i verksamheten”, så inleddes informationsbrevet som gick ut till föräldrarna en vecka efter att Ahmed och Mahmoud börjat arbeta på förskolan i Ystad. Budbäraren av budskapet var förskolechefen Marianne Johansson som i samma brev berättade att man valt att avsluta deras extratjänster där de bland annat arbetat som diskare och städare.

Diskriminering kopplad till ursprung och etnicitet på arbetsplatser förekommer, som vi vet, hela tiden. Men att det sker uttalat, som om det vore en legitim anledning till uppsägning, är mer eller mindre unikt. I intervjun med Sydsvenskan beklagar sig Marianne Johansson över situationen, även fast hon själv varit med och tagit beslutet. Hon berättar att “ett mindre antal individer” bland föräldrarna har uttryckt en oro kring att ha de här nyanlända männen arbetandes inom verksamheten.

Ahmed och Mahmoud har utfört sina uppgifter med bravur, trots det har de fått sluta. Johansson vill inte gå in i detalj på varför man tog det här beslutet men säger att “De (föräldrarna) som har uttryckt de här åsikterna är rädda för det som det flesta av oss är rädda för – det okända”.

Två personer som är uppskattade inom verksamheten får sluta eftersom att några föräldrar till barnen känner sig oroliga. Men det är inte “det okända” vi ska vara rädda för – utan utvecklingen.

Sådan är samtiden; främlingsfientliga åsikter går före kompetens. Även fast det går emot diskrimineringslagen. Så rumsren har rasismen blivit.

Emilie Ebbis Roslund

Plus: Nya streamingsajten Hayu. Får mig att vilja säga upp ett Netflix-konto som jag inte har.

Minus: Skorpioner. Vårt värsta stjärntecken.

pil
Uppdatering 14/3 2018

Till Ystad24.se säger Christer Olofsson, förvaltningschef på Kultur & Utbildning i Ystad:

– Förskolechefen kände sig föranledd att, för individernas bästa, omplacera dem. Det blev för mycket att det var män och med utländsk härkomst och en del kände sig inte trygga med det.

– Om man jobbar i svensk förskola så ska man ha ett utdrag ur belastningsregistret och att man inte är dömd. Vi har tagit ut det som finns, men de här männen kom till Sverige 2015 och då kom frågan upp ”Vad har de gjort i sina hemländer?”. Det vet vi inte mycket om, men det vi vet är att de som har extratjänster aldrig jobbar ensamma, utan alltid ihop med andra vuxna. De har inga sysslor som innebär toalettbesök eller omklädning. De diskar, klär på barnen, är de extraarmar och händer som personalen tycker är bra att ha.

Christer Olofsson säger även att om personerna hade varit fast anställda personal hade kommunen aldrig backat.

Källa: Ystad24.se

”Jag är en vänsterfitta” – lär känna Metros kolumnist Emilie ”Ebbis” Roslund i videon nedan

klar

Artikellänk är kopierad

Emilie Ebbis Roslund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro