ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Emilie Ebbis Roslund: Till dig som aldrig har våldtagit någon

Emilie Ebbis Roslund · 9 Nov 2017
Uppdaterad 9 Nov 2017
Lagen säger att det inte behöver förekomma våld för att ett sexuellt övergreppet ska räknas som en våldtäkt. Ändå tycks en del personer ha väldigt svårt att förstå vad samtycke är, skriver Emilie Ebbis Roslund.

Lagen säger att det inte behöver förekomma våld för att ett sexuellt övergreppet ska räknas som en våldtäkt. Ändå tycks en del personer ha väldigt svårt att förstå vad samtycke är, skriver Emilie Ebbis Roslund. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT


När det kommer till ordet “våldtäkt är det många som har en tydlig bild om hur ett sådant händelseförlopp ser ut. Man kanske föreställer sig en ensam tjej som blir överfallen på vägen hem från krogen. Sett ur det perspektivet är vi nog många som kan klappa oss själva på axeln och skriva en statusuppdatering på Facebook om att alla våldtäktsmän ska brinna i helvetet, skriver Emilie Ebbis Roslund.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

De senaste veckorna är det många män i media- och underhållningsbranschen som sovit riktigt dåligt. Men det finns också en skara killar som sovit bättre än någonsin; de som aldrig haft sex utan samtycke.

Du som läser den här kolumnen kanske är en av dem. En av de män som följt rapporteringen kring #metoo och säger “fan vad sjukt” eftersom du själv aldrig utsatt någon för en våldtäkt. Eller har du det?

LÄS MER
Emilie Ebbis Roslund: De sa att ingen skulle tro oss – de hade fel

När det kommer till ordet “våldtäkt” är det många som har en tydlig bild om hur ett sådant händelseförlopp ser ut. Man tänker kanske på scenen i “Män som hatar kvinnor” eller föreställer sig en ensam tjej som blir överfallen på vägen hem från krogen. Sett ur det perspektivet är vi nog många som kan klappa oss själva på axeln och skriva en statusuppdatering på Facebook om att alla våldtäktsmän ska brinna i helvetet.

Lagen säger att det inte behöver förekomma våld för att ett sexuellt övergreppet ska räknas som en våldtäkt. Ändå tycks en del personer ha väldigt svårt att förstå vad samtycke är. Till alla som fortfarande föreställer sig Lisbeth Salander fastspänd i en dubbelsäng vill jag påminna om amerikanen Nafisa Ahmeds geniala Twitter-rant som hon skrev för ett år sedan. Efter att ha tröttnat på att en del män inte förstått var gränsen för våldtäkt går gjorde hon en jämförelse som, av någon anledning, var lättare för dem att fatta.

LÄS MER
Emilie Ebbis Roslund: We can do it – tills kroppen ger upp

“Om du ber om att få fem dollar av mig och jag är för full för att svara betyder inte det att du kan ta fem dollar ur min plånbok, bara för att jag inte sa nej.”“Om du stjäl fem dollar av mig och jag inte kan bevisa det i rätten så innebär det inte det att du INTE stulit dem.””Om jag en gång gett dig fem dollar betyder inte det att jag måste göra det nästa gång du frågar.”“Och till de personer som säger “Men hon valde ju att gå hem med honom” har jag en fråga: Om jag ber dig hålla min väska, ger det dig rätten att ta pengar ur den då?”.

Byt ut “fem dollar” mot min kropp och läs föregående stycke igen.Hur gott sover du då?

Plus: Sådana där töntiga smartphone-vantar

Minus: ”Mjukt” toapapper 

Emilie Ebbis Roslund

”Jag är en vänsterfitta” – lär känna Metros kolumnist Emilie ”Ebbis” Roslund i videon nedan:

klar

Artikellänk är kopierad

Emilie Ebbis Roslund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro