ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Emilie Ebbis Roslund: Vem vill rädda en man 2018?

Emilie Ebbis Roslund · 21 Dec 2017
Uppdaterad 21 Dec 2017
"Jag vet inte exakt vilken väg mitt ex valde att gå, men jag vet hur länge jag själv ansträngde mig för att prata ut och ventilera våra känslor kring vårt uppbrott. Två år senare kunde han fortfarande inte hälsa på mig på stan", skriver Emilie Ebbis Roslund om uppbrottet med sitt ex.

"Jag vet inte exakt vilken väg mitt ex valde att gå, men jag vet hur länge jag själv ansträngde mig för att prata ut och ventilera våra känslor kring vårt uppbrott. Två år senare kunde han fortfarande inte hälsa på mig på stan", skriver Emilie Ebbis Roslund om uppbrottet med sitt ex. Foto: Shutterstock/IBL


För att gå vidare från sorg och motgångar måste vi våga möta, och stanna i, alla känslor som är jobbiga. Två saker som många män tycks ha väldigt svårt med, skriver Emilie Ebbis Roslund.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Om du ska ge dig själv ett nyårslöfte inför nästa år borde det vara att aldrig mer lösa en mans känsloliv.

Eller ja, lösa och lösa. Oftast stannar det på planeringsstadiet. Kanske har man förhoppningar om att en dag lyckas med det omöjliga; att laga en man i kris.

Jag har varit där, flera gånger. Första gången var jag 16, senaste gången 28.

Eftersom den här kolumnen ska hålla sig under 2100 tecken ger jag er den korta versionen av ett av mina mest misslyckade försök någonsin. Min pojkvän vid tillfället hade erbjudit mig att bo hos honom under tiden som jag var mellan boenden, vilket var en period som sträckte sig över några månader. Under den här tiden gick saker som de gick och jag valde att göra slut, ett uppbrott som till en början var helt odramatiskt. Men sen hände det som ofta händer när ”vissa” mäns känslor kommer ikapp dem; de stänger av. Både emotionellt och kommunikationsmässigt.

Han bad mig flytta samma kväll och sa att han inte kunde höras på ett par dagar. Dagar blev till veckor, till månader och så småningom till år.

”Hos många män i vår kultur finns det en attityd att man bör klara av problemen på egen hand, eller att män oftare än kvinnor tar till olika flyktvägar. Som att gräva ned sig i arbetet, ta till alkohol eller snabbt gå in i nya förhållanden.” Så förklarar familjerådgivaren Per Danielson mäns sorgbearbetning i en intervju med SvD. Jag vet inte exakt vilken väg mitt ex valde att gå, men jag vet hur länge jag själv ansträngde mig för att prata ut och ventilera våra känslor kring vårt uppbrott. Två år senare kunde han fortfarande inte hälsa på mig på stan.

För att gå vidare från sorg och motgångar måste vi våga möta, och stanna i, alla känslor som är jobbiga. Två saker som många män tycks ha väldigt svårt med. I samma artikel kan man också läsa att ”En obearbetad sorg och vrede ligger kvar i själen och skaver. Den stör inte bara personen som bär på de oförlösta känslorna, han eller hon tar också med sig dem in i nästa relation”.

Det är nästan så att man förstår dem. Fatta vad omtumlande det skulle vara att vid 30 års ålder upptäcka att man bär på obearbetade känslor från så gott som hela sitt liv?

Då är betydligt lättare att fortsätta leva i förnekelse.

Plus: Vanthållare för vuxna (finns det?). Minus: Kommer spy om jag äter en till skumtomte.

Emilie Ebbis Roslund

”Jag är en vänsterfitta” – lär känna Metros kolumnist Emilie ”Ebbis” Roslund i videon nedan

klar

Artikellänk är kopierad

Emilie Ebbis Roslund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro