ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

En blöt puss kostar mer än den smakar

metro · 12 Apr 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Ekobrottsmyndigheten hade en blöt personalfest på en fjällanläggning i Vemdalen. Poliser och åklagare ­hade ätit middag och nu vankades det dans och drinkar. Somliga var mer berusade än andra.

Vissa var onekligen rejält fulla. Kvällens mer pinsamma händelse kom dock inte att förpassas till baksmällornas gömmor utan blev i stället i detalj utredd av en rad myndigheter; polisens ­intern­utredningar, åklagarmyndighetens enhet för polismål och såväl tingsrätten som hovrätten.

En överförfriskad kriminalinspektör hade gett en kvinnlig åklagare ”en blöt puss på munnen”, för att nu citera de båda domar som senare kom att fria honom från åtalet för sexuellt ofredande.

Jag tänker inte närmare fördjupa mig i juridiken eller moralen kring detta utan nöjer mig med att konstatera att denna fyllepuss kom att kosta skattebetalarna åtskilliga tusenlappar. Exakt hur mycket är svårt att svara på, men bara advokatkostnaderna uppgick till 30 266 kronor.

12 662 kronor hamnade i fickan på den ­advokat som förordnades som ­målsägande­biträde för EKO-åklagaren som hade fått den blöta pussen. Hon ansågs nämligen inte själv ­kapabel att kunna tillvarata sina juridiska rättigheter ens tillsammans med den chefsåklagare som hade väckt åtalet mot den pussande polisen.

Siffrorna finns inbakade i Domstolsverkets senaste årsredovisning och är ett dystert ­exempel på varför kostnaderna för målsägandebiträden har skenat med över 100 miljoner kronor sedan millennieskiftet – från 72 miljoner kronor år 2000 till 174 miljoner förra året.

Att företräda brottsoffer i domstol, vara sig det behövs eller inte, har nämligen blivit somliga advokaters lukrativa födokrok.

Många av dessa advokater gör givetvis ett mycket bra jobb när det gäller allvarliga sex- och våldsbrott – även om jag tror att ­brotts­offren många gånger skulle vara mer betjänta av att ha en psykolog vid sin sida under rättegången.

Deras juridiska intressen backas ju upp av statsmakterna och åklagaren. Ett skickligt lobbyistarbete från advokatkåren har dock gjort att ingen i dag ifrågasätter om en kvalificerad EKO-åklagare verkligen ­behöver ett juridiskt biträde efter en blöt puss på munnen.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro